- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κάχα – Μπάχα: Αντί κριτικής

Η δεύτερη παράσταση του θεατρικού σχήματος «Καθηγητές εν αποδράσει» δόθηκε στις 28-6-2016 με επιτυχία στην αίθουσα του Αριστοτέλη.

Κάτω από τον πλαστό τίτλο της παράστασης «Κάχα- Μπάχα» συστεγάστηκαν δεκατέσσερα κωμικά σκετς του γερμανού Karl Valentin. Το έργο στηρίζεται στο θεατρικό στιγμιότυπο, διακωμωδώντας καταστάσεις μακριά από κάθε ηθογράφηση και ρεαλισμό. Οι ρόλοι του συνιστούν γελοιογραφίες εν κινήσει. Οι απλές λεκτικές παρανοήσεις επιτείνουν τη σύγχυση και την ασυνεννοησία των απλών ανθρώπων. Η γλώσσα εξωθείται στα όριά της αποκαλύπτοντας τις εμμονές των ανθρώπων, το ανέφικτο της επικοινωνίας, το παράλογο της εξουσίας, τα τερατώδη αποτελέσματα μιας άκαμπτης και άγονης λογικής.

Στο δεύτερο μέρος της η παράσταση αξιοποίησε ένα φιλοσοφικού στοχασμού κείμενο του Βασίλη Αναστασιάδη που λειτούργησε παραπληρωματικά με τα ταχυδράματα του πρώτου μέρους. Μια παράσταση και ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τα είδη που παρακολουθεί συνήθως το κοινό της πόλης. Μια πρόταση τολμηρή και προκλητική για ηθοποιούς και θεατές.

 Η ερασιτεχνική θεατρική δραστηριότητα της περιφέρειας αφήνει σπάνια τα ίχνη της στον τύπο. Οι όροι των ερασιτεχνικών παραστάσεων όμως παρουσιάζουν ειδικά και μοναδικά χαρακτηριστικά. Το ερασιτεχνικό θέατρο καθορίζεται κυρίως από αγνή διάθεση συμμετοχής σε μια ομαδική προσπάθεια. Μια προσπάθεια στην οποία βλέπουμε αλλιώς τον εαυτό μας και έχουμε το κουράγιο να τον εκθέσουμε στα μάτια των άλλων. Κρίνουμε και κρινόμαστε και προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία μέσα από το ανέμελο παιχνίδι της παράστασης. Το παιχνίδι δεν είναι πάντοτε χωρίς κινδύνους, αλλά στο ερασιτεχνικό θέατρο δεν είναι το αποτέλεσμα που μετράει αλλά η ίδια η διαδικασία. Κάθε παράσταση διαμορφώνει τους ηθοποιούς της αλλά και τους θεατές της, γιατί εγγράφεται στη μνήμη όλων. Έτσι, καλλιεργώντας τα κριτήρια της τέχνης η ερασιτεχνική παράσταση είναι συνεχώς ένα παιχνίδι «έκπληξης» που παίζεται στα όρια. Το καλό παιχνίδι όμως γίνεται πάντοτε στα όρια.

Μπράβο στους καθηγητές που τόλμησαν, μπράβο στον σκηνοθέτη που τους ενέπνευσε.

Άννα Πολατίδου,

Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων