- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τα 3 βασικά βήματα για την αποτελεσματική συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη, Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

www.tangramedu.net

Και ήρθε η ώρα όπου οι νέοι που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο, κρίσιμη κίνηση για τη δικαίωση των κόπων τόσο των ίδιων όσο και ολόκληρης της οικογένειάς τους! Παρακάτω θα προσπαθήσω να σας δώσω συγκεκριμένες, πρακτικές οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής σχολής και της δήλωσής τους στο μηχανογραφικό δελτίο.

Βήμα 1ο: Επίλεξε τα τμήματα που θα δηλώσεις. Σύμφωνα με τα κριτήρια που θα θέσεις ως σημαντικά για σένα (πόλη σπουδών, βαθμός προσωπικού ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, επαγγελματικά δικαιώματα, κ.ά) διάλεξε και ξεχώρισε αυτά τα τμήματα αποθηκεύοντάς τα σε ένα (ηλεκτρονικό κατά προτίμηση) αρχείο. Να μην σε ενδιαφέρει, σε αυτό το σημείο η σειρά προτίμησης, απλά τα τμήματα που θα συμπεριλάβεις στο μηχανογραφικό σου.  Σημαντικό είναι να περιλάβεις το σύνολο των τμημάτων που σε ενδιαφέρουν από το ένα ή τα δύο επιστημονικά πεδία που σου δίνεται η δυνατότητα.

Βήμα 2ο: Ταξινόμησε τα επιλεγμένα τμήματα. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτό το βήμα είναι η ταξινόμηση να ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα προσωπικά κριτήρια του καθένα και όχι από τη βάση που είχε το κάθε τμήμα κατά τις πανελλαδικές του 2015.

Βήμα 3ο: Επανέλεγξε την ταξινόμηση των τμημάτων που θα περιλάβεις στο μηχανογραφικό σου. Σε αυτό το τελευταίο βήμα οφείλεις να εξετάσεις πολύ προσεχτικά τη σειρά των τμημάτων που έχεις δηλώσει εστιάζοντας στα τμήματα των οποίων οι περυσινές βάσεις είναι κοντά (πάνω κάτω 2500-3000 μόρια) στα μόρια που έχεις συγκεντρώσει.

Για μια αποτελεσματική, ρεαλιστική, συμπλήρωση του μηχανογραφικού σου έχε υπόψη ότι πρέπει να το συμπληρώσεις σαν να έχεις πιάσει 20.000 μόρια και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσεις να προβλέψεις τις βάσεις των τμημάτων και βασιζόμενος σε αυτήν την υπόθεση να βάλεις τη σειρά των  τμημάτων. Γιατί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού σηματοδοτεί το τελευταίο κρίσιμο στάδιο της διαδικασίας που θα σου επιτρέψει να εισαχθείς σε μία σχολή της αρεσκείας σου και να δημιουργήσεις τη δική σου επαγγελματική προοπτική!