- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η ανδρική χορωδία του «Αριστοτέλη» Φλώρινας σε συναυλίες στον Καναδά τον Ιούλιο του 1969

Το 1969 η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ – Καναδά και στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου της το οποίο θα λάμβανε χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά είχε προσκαλέσει την ανδρική χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» «προκειμένου να λαμπρύνη τας εκδηλώσεις του». (1)

Ο «Αριστοτέλης» θα ανταποκριθεί στο αίτημα και έτσι τα μέλη της ανδρικής χορωδίας του θα πραγματοποιήσουν 15νθήμερη επίσκεψη και συναυλίες στο Μόντρεαλ αρχικά, και στο Τορόντο κατόπιν. Την χορωδία αποτελούσαν τότε 43 μέλη και δυο μαέστροι, o Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος Τάσος Παππάς και ο Μαέστρος Αχίλλης Βασιλειάδης.

Η 15νθήμερη επίσκεψη και τα τεκταινόμενα σε αυτή, με λεπτομέρειες, θα αποτυπωθούν με τη γλαφυρή γραφίδα του Φώτη Γκίλλου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου και χορωδού σε συνέχειες στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης», αμέσως μετά την επιστροφή της χορωδίας στην Φλώρινα. Θα εκδοθούν όμως τον Μάρτιο του 1971 και σε αφιερωματικό τεύχος του «Αριστοτέλη» με τίτλο: Πικάντικες πινελιές από το ταξείδι της χορωδίας του Φ.Σ.Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» στον Καναδά. (2)

Το 23ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ – Καναδά είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth του Μόντρεαλ από 3 έως 7 Ιουλίου του 1969.

Η ανδρική χορωδία εμφανίσθηκε 3 φορές στο Μόντρεαλ. Η πρώτη συναυλία δόθηκε στο ξενοδοχείο το οποίο είχε φιλοξενήσει το συνέδριο, στο άνοιγμα του, την πρώτη ημέρα Πέμπτη 3 Ιουλίου. Η δεύτερη συναυλία ήταν υπαίθρια και δόθηκε στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης του Μόντρεαλ την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Η τρίτη εμφάνιση της χορωδίας πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο του συνεδρίου και πάλι στον ίδιο χώρο του ξενοδοχείου την Κυριακή 6 Ιουλίου.

Η χορωδοί και οι συνοδοί τους στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Τορόντο, με την πολυπρόσωπη κοινότητα Φλωριναίων και εκεί στο θέατρο Queen Elizabeth της Διεθνούς Έκθεσης του Τορόντο έδωσαν άλλες δυο συναυλίες την Τετάρτη 9 Ιουλίου και την Παρασκευή 11 Ιουλίου.

Άλλη μια άτυπη συναυλία δόθηκε κατά την υποδοχή των χορωδών από τους Φλωριναίους του Τορόντο και την δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν τους το Καλλιτεχνικό Ελληνοκαναδικό Σωματείο «Ορφέας» του Τορόντο την Τρίτη στις 8 Ιουλίου.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ταξίδι αυτό ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου 1969 με αναχώρηση από τη Φλώρινα και ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στη Φλώρινα το βράδυ της 15ης Ιουλίου 1969.

Ο Φώτης Γκίλλος στο σχετικό αφιερωματικό τεύχος κλείνοντας τις χρονογραφικές του αναπαραστάσεις αναφέρει αναλυτικά όσους πήραν μέρος σε αυτό το ταξίδι:

Μπράβος Κωνσταντίνος, Νομάρχης Φλωρίνης, Επίτιμο μέλος του ΦΣΦΑ

Τσάμης Παύλος, Διευθυντής Κέντρου Αποδήμων Μακεδόνων, συνεργάτης του περιοδικού «Αριστοτέλης»

Θεοδοσίου Γεώργιος, Συμβολαιογράφος, Πρόεδρος του ΦΣΦΑ

Μούλης Τηλέμαχος, Ταμειακός Υπάλληλος, Ταμίας του ΦΣΦΑ

Γκίλλος Φώτης, Σταθμάρχης ΣΕΚ, Σύμβουλος του ΦΣΦΑ, Βαρύτονος

Μιμιλίδης Ιωάννης, Υπάλληλος ΒΕΙ, Σύμβουλος ΦΣΦΑ, Τενόρος

Οικονομίδης Βασίλειος, Νομοκτηνίατρος, Σύμβουλος ΦΣΦΑ, Μπάσσος

Φίσκας Περικλής, Διευθυντής ΕΒΕ, Σύμβουλος ΦΣΦΑ, Μπάσσος

Παππάς Τάσος, Μαέστρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Βασιλειάδης Αχίλλης, Μαέστρος

Τενόροι

Αδάμ Στέργιος, Ηλεκτρολόγος, Αντωνιάδης Χαράλαμπος, Τραπεζικός Υπάλληλος, Εμμανουήλ Εμμανουήλ, Δημ. Υπάλληλος, Ζουρδούμης Αναστάσιος, Έμπορος, Ιωαννίδης Στέφανος, Διδάσκαλος, Καπουλίτσας Ευάγγελος, Δικ. Υπάλληλος, Λιούλιος Ευάγγελος, Δημοτ. Υπάλληλος, Μούλελης Βασίλειος, Σπουδαστής ΠΑΦ, Μούλης Χρήστος, Ιδ. Υπάλληλος, Πολυμέρης Καλλίμαχος, Έμπορος.

Σεκόντοι

Αλεξίου Χρήστος, Ταμειακός Υπάλληλος, Αριστείδου Θεόφιλος, Δημοτ. Υπάλληλος, Γιαννόπουλος Ιωάννης, Γεωπόνος, Γλάμνας Κωνσταντίνος, Τυπογράφος, Καπουλίτσας Δημήτριος, Έμπορος, Καράντζας Νικόλαος, Έμπορος, Μούλης Θωμάς, Δημ. Υπάλληλος, Μπέικος Γεώργιος, Έμπορος, Πολυζούλης Θεόδωρος, Υπάλληλος ΟΤΕ, Τελλαλίδης Στέφανος, Διδάσκαλος.

Βαρύτονοι

Ασίκης Νικόλαος, Έμπορος, Γαϊτάνης Σταύρος, Σερβιτόρος, Διαμαντόπουλος Ανέστης, Ταχυδρομικός Υπάλληλος, Καϊμάρας Χρήστος, Τραπεζικός Υπάλληλος, Μανώλης Αντώνιος, Δημοτ. Υπάλληλος, Παπαγεωργίου Ιωάννης, Έμπορος, Πηλείδης Πλάτων, Τραπεζικός Υπάλληλος, Φίσκας Ιωάννης, Εκτελωνιστής, Χρυσοχοϊδης Χαράλαμπος, Διδάσκαλος.

Μπάσοι

Αλεξίδης Σπυρίδων, Δικηγόρος, Αναγνωστόπουλος Χρήστος, Κτηματίας, Δήμου Βασίλειος, Δημ. Υπάλληλος, Καλαούζης Σταύρος, Έμπορος, Κωνσταντινίδης Πέτρος, Τμηματάρχης ΣΕΚ, Μέλλιος Λάζαρος, Διδάσκαλος, Παπαστεφάνου Εμμανουήλ, Ταμειακός Υπάλληλος, Παπαστεφάνου Θωμάς, Εφοριακός, Σχοινάς Ιωάννης Τραπεζικός, Φίλιος Αγησίλαος, Έμπορος.

Τριμελής αντιπροσωπία του Συλλόγου Μακεδονομάχων Φλωρίνης «Παύλος Μελάς», από τους Τσάμη Βασίλειο, Πρόεδρο, Αγγελλόπουλο Παναγιώτη και Οψειρέτη Σταύρο.

Φίλοι του συλλόγου και της χορωδίας που συνταξίδεψαν: Αργυρόπουλος Ιωάννης, Βασιλειάδης Χρήστος, Καράντζας Κωνσταντίνος, Παπαστεφάνου Βασιλική, Παπαστεφάνου Κυριακή, Στύλου Στυλιανός και Στύλου Βικτωρία.

επιμέλεια: Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

  1. «Φωνή της Φλωρίνης», φ.366/28-6-1969, φ.369/19-7-1969
  2. Πικάντικες πινελιές από το ταξείδι του Φ.Σ.Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» στον Καναδά, Φώτης Γκίλλου, έκδοση ΦΣΦΑ, Μάρτιος 1971
Αναμνηστική φωτογραφία ύστερα από τη συναυλία στο θέατρο Queen Elizabeth της Διεθνούς Έκθεσης του Τορόντο στις 11 Ιουλίου 1969.

Αναμνηστική φωτογραφία ύστερα από τη συναυλία στο θέατρο Queen Elizabeth της Διεθνούς Έκθεσης του Τορόντο στις 11 Ιουλίου 1969.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης», Τάσος Παππάς διευθύνει την ανδρική χορωδία ενώπιον των συνέδρων στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στις 3 Ιουλίου 1969.

O Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης», Τάσος Παππάς διευθύνει την ανδρική χορωδία ενώπιον των συνέδρων στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στις 3 Ιουλίου 1969.

O Μαέστρος του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης», Αχίλλης Βασιλειάδης διευθύνει την ανδρική χορωδία ενώπιον των συνέδρων στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στις 3 Ιουλίου 1969.

O Μαέστρος του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης», Αχίλλης Βασιλειάδης διευθύνει την ανδρική χορωδία ενώπιον των συνέδρων στο ξενοδοχείο Queen Elizabeth στις 3 Ιουλίου 1969.

Το εξώφυλλο του αφιερωματικού τεύχους για το ταξίδι της χορωδίας στον Καναδά.

Το εξώφυλλο του αφιερωματικού τεύχους για το ταξίδι της χορωδίας στον Καναδά.