- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εισαγωγή σε Ανώτερες Σχολές με διαδικασίες εκτός των πανελλαδικών εξετάσεων

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

www.tangramedu.net

 

Η επίδοση της πλειοψηφίας των υποψήφιων φοιτητών στις Ανώτερες Σχολές στης ερχόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς  έχει πια κριθεί. Της πλειοψηφίας, όχι όλων. Γιατί υπάρχουν ακόμη νέα παιδιά που επιθυμούν να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία εξετάσεων εισαγωγής. Μιλώ για όσους στοχεύουν  σε ανώτατες σχολές στις οποίες οι εισαγωγή των φοιτητών γίνεται με διαδικασίες εκτός πανελλαδικών εξετάσεων. Μιλώ για τα παιδιά  που είναι συνήθως είναι συναισθηματικά, ιδεολόγα, ευφάνταστα, παρορμητικά, ενδοσκοπικά και ευαίσθητα. Τα παιδιά που συνήθως έχουν καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, όπως είναι η ζωγραφική, το γράψιμο, η ηθοποιία, η γλυπτική και θεωρούν τους εαυτούς τους  μη κομφορμιστές και ανεξάρτητους. Γι’ αυτά τα νέα παιδιά, λοιπόν, υπάρχει η επιλογή της φοίτησης σε κάποια Σχολή Καλών Τεχνών ή σε κάποια Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης -δημόσιες σχολές- μετά την επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις που ορίζουν και διενεργούν οι ίδιες οι σχολές. Παρακάτω θα παραθέσω κάποιες βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία εισαγωγής σε αυτές τις σχολές.

Οι υποψήφιοι/ες για την εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών των συγκεκριμένων Τμημάτων εκτελούν έργα εικαστικά από διάφορα έμψυχα ή άψυχα πρότυπα. Οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι διαρκούν 5 4ωρα μέσα σε 3 ημέρες και είναι οι εξής: α) ένα τουλάχιστον σχέδιο εκ του φυσικού (άσπρο-μαύρο) σε φύλλο χαρτιού με μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, β) ένα τουλάχιστον χρώμα εκ του φυσικού, σε χαρτόνι με τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικά ή παστέλ, γ) μία τουλάχιστον άσκηση, με θέμα που ανακοινώνεται στους διαγωνιζόμενους πριν από την έναρξη της δοκιμασίας με ελεύθερη αντιμετώπιση από τους διαγωνιζόμενους, και δ) μία τουλάχιστον άσκηση, η οποία συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα προσχέδια της, με ελεύθερο θέμα, που ο κάθε υποψήφιος επιθυμεί με ελεύθερη αντιμετώπιση.

– Οι εισιτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών  (Αθήνα) γίνονται το μήνα Σεπτέμβριο, ενώ τα δικαιολογητικά των υποψηφίων υποβάλλονται κάθε χρόνο στη Γραμματεία της Σχολής από 25 μέχρι και 31 Αυγούστου.

– Οι εισιτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρχίζουν στις 5 Σεπτεμβρίου και οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 22 Αυγούστου έως και 30 Αυγούστου 2016.

Οι Εισιτήριες Εξετάσεις του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα) θα διεξαχθούν φέτος από 19-21 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ οι αιτήσεις υποβάλλονται από 1 μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου.

Όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Σχολές Θεάτρου δηλώνουν συμμετοχή στις εξετάσεις εισαγωγής και καλούνται να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν δύο μονόλογους και ένα ποίημα. Οι δύο μονόλογοι δεν πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τη 1 ½ σελίδα και να προέρχονται ο ένας από το ρεπερτόριο του κλασικού θεάτρου και ο άλλος από το σύγχρονο θέατρο. Εφόσον ο υποψήφιος περάσει αυτό το στάδιο των εξετάσεων, προχωρά στο επόμενο στάδιο επιλογής, στο οποίο διαγωνίζεται α) στις γενικές γνώσεις για το θέατρο (γραπτή εξέταση), β) στο τραγούδι, γ) στην κίνηση, δ) στον αυτοσχεδιασμό.

Οι εισιτήριες εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο πραγματοποιούνται μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ την αίτηση συμμετοχής στις εισαγωγικές δοκιμασίες την υποβάλει ο υποψήφιος λίγες μέρες πριν (μετά από τη σχετική ανακοίνωση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2016-2017).