- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πρόταση του ΕΒΕ Φλώρινας προς τους δύο βουλευτές για τα επαγγελματικά δάνεια

Κύριε Βουλευτά,

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάνεια και ειδικότερα για τα επαγγελματικά, θα θέλαμε να καταθέσουμε την αντίθεσή μας για ενέργειες όπως οι κατασχέσεις ξένων funds.

Με τις πρακτικές αυτές  οδηγούμε τους συναδέλφους μας στην εξαθλίωση, στην αφάνεια και στην αυτοκτονία.

Στην Π.Ε. Φλώρινας καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας 37%. Η αγοραστική δύναμη δεν υπάρχει και έχει αντικατασταθεί από τη γειτονική χώρα (Fyrom).

Έρευνα που πραγματοποιήσαμε με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ το 2013 έδειξε ότι εκτός των άλλων, 150.000- 200.000 μεταναστεύουν από την ελληνική αγορά στη γειτονική αγορά της Fyrom.

Μια σειρά αδυναμιών έρχεται να προστεθεί στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.  Η έλλειψη τρένου για εμπορευματικές  μεταφορές  στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, η μη ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας καθώς και η υψηλή ανταγωνιστικότητα των γειτονικών χωρών εξαιτίας των ειδικών φορολογικών συντελεστών- οικονομικών ζωνών,  δημιουργούν οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις μας.

Δεν είναι τυχαίο πως από τις 25 επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Φλώρινας λειτουργούν μόνο 10, συνάδελφοί μας σε ποσοστό 70% αδυνατούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τέλος υπογραμμίζουμε ότι το 30% των μελών του Επιμελητηρίου τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κλείσει την επιχείρησή του.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης την τροποποίηση της  σχετικής νομοθεσίας με βάση την οποία θα εξαιρούνται οι κατασχέσεις, θα δίνεται ο κατάλληλος  χρόνος καθώς και η δυνατότητα μακροχρόνιων δόσεων  στους κατοίκους περιοχών με τα χαρακτηριστικά της Π.Ε. Φλώρινας.

Ευελπιστούμε ότι θα δείτε με θετική διάθεση τα δίκαια αιτήματά του Επιμελητηρίου μας, ώστε να είναι δυνατή η επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης σε μία περιοχή που αποτελεί την αρχή της Ευρώπης.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Ανάπτυξη θα γίνει πράξη  στηρίζοντας την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε από τους δύο Βουλευτές του νομού μας να υποστηρίξουν το δίκαιο αίτημα των Επαγγελματιών, Εμπόρων, Βιοτεχνών της Π.Ε. Φλώρινας για επιμήκυνση δόσεων, ρύθμιση οφειλών και αποφυγή δανείων από ξένα funds και κατασχέσεων.

Τέλος, εξουσιοδοτούμε τους δύο Βουλευτές να καταθέσουν την πρόταση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ