- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Υπόμνημα του Συλλόγου Πολυτέκνων Φλώρινας προς τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε το δημογραφικό ισοζύγιο στη  Ελλάδα είναι αρνητικό. Το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι κατ’ ελάχιστο 2,1 (δείκτης γεννητικότητας) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα. Σήμερα η ελληνική οικογένεια   γεννά 1-1,3 παιδιά, κατά πολύ μικρότερο από τον παραπάνω δείκτη γεννητικότητας. Επίσης το 2015 (1/1 έως 31/12) οι θάνατοι υπερτερούν  των γεννήσεων κατά  28.801 άτομα!

Υπό συνθήκες δημογραφικής γήρανσης, κ. Υπουργέ, πώς είναι δυνατό το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων να μην είναι ελλειμματικό; Αφού δεν τροφοδοτείται από οικονομικά ενεργούς πολίτες σε ικανό αριθμό. Με αποτέλεσμα αυτό που  βιώνουμε σήμερα, οι μεν συντάξεις να συρρικνώνονται κάθε χρόνο και μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να παίρνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχιας και οι σημερινοί εργαζόμενοι να ζουν κάτω από την απειλή αν θα πάρουν σύνταξη.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, ως Διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας , κ Υπουργέ, η νομοθεσία χωλαίνει και βρίσκεται σε κάποια ανισορροπία. Και τούτο γιατί η ανταποδοτικότητα της συντάξεως υπολογίζεται αποκλειστικά και μόνο ως προς τις εισφορές του ατόμου όταν ήταν εργαζόμενος και δεν λαμβάνει υπόψη την συνεισφορά του ατόμου στην «παραγωγή» ανθρώπων που είναι η κύρια,  και πάλιν κατά την άποψή μας, προϋπόθεση για την τροφοδοσία του συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Επομένως , ο υπολογισμός των συντάξεων θα πρέπει να τεθεί σε άλλη βάση, ώστε η ανταποδοτικότητα να αφορά τόσο το σκέλος της συμβολής του ατόμου στην ύπαρξη ανθρώπων που θα γίνουν κοινωνικά ενεργοί πολίτες, όσο και στο σκέλος των οικονομικών εισφορών κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Η ανισορροπία αυτή, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, κ. Υπουργέ, έχει αρχίσει να εντοπίζεται σε αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα νομοθετούν προς την κατεύθυνση αυτή.

 Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας ενώνει την φωνή του με το ανώτατο Συνδικαλιστικό μας όργανο, την Ανωτάτη Συνομοσπονδία  Ελλάδος και επισημαίνει α) τον κίνδυνο της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της δημογραφικής κατάρρευσης και της γήρανσης του πληθυσμού και β) θεωρεί επιβεβλημένα να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα με νομοθετικές ρυθμίσεις, τόσο ως δημογραφικά κίνητρα, όσο και ως πράξη εξορθολογισμού του υπολογισμού  του ανταποδοτικού σκέλους ης σύνταξης:

  1. Στο ανταποδοτικό σκέλος της συντάξεως θα υπολογίζεται πρόσθετο ποσό ως εξής: 5% για κάθε παιδί ως το τρίτο, 10% για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.
  2. Όταν μια μητέρα εργάζεται αλλά ανατρέφει τα παιδιά της ως και της ηλικίας 6 ετών, θα έχει την επιλογή είτε α) να λογισθεί ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος, είτε β) να εισέλθει σε καθεστώς συνταξιοδοτήσεως ενωρίτερα βάσει των ετών αυτών. Το χρονικό διάστημα θα καθορίζεται από τη γέννα του πρώτου παιδιού ως ότου το τελευταίο παιδί κλείσει τα έξι έτη ζωής του, μη συμπεριλαμβανομένων χρονικών διαστημάτων που κανένα από τα παιδιά δεν ανήκαν στην ηλικιακή ζωή των 6 ετών
  3. Για την εργαζόμενη μητέρα, ο χρόνος ανατροφής κάθε παιδιού ως και την ηλικία  των έξι (6) ετών θα επιδοτείται με πρόσθετο συντάξιμο χρόνο για κάθε παιδί, κατ’ αναλογία του ανωτέρω 2ου μέτρου, για της κάθε εργαζόμενες μητέρες.

Κύριε Υπουργέ, εάν υιοθετήσετε τα παραπάνω  μέτρα με έμπρακτη πολιτική βούληση, που είναι συνταγματικές επιταγές για την προστασία της μητρότητας, της παιδικής ηλικίας, αλλά και της ειδικής μέριμνας που  οφείλει το κράτος προς τις πολύτεκνες οικογένειες θα αναχαιτίσετε την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Πατρίδα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ακριτικού Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Φλώρινας, πιστεύει με τα μέτρα αυτά που στηρίζουν την μητρότητα, την απόκτηση τέκνων και την πολύτεκνη οικογένεια, προς τους αιμοδότες του Έθνους, θα καταστεί βιώσιμο αλλά και δίκαιο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος θα θέλαμε μα σας θέσουμε ένα προσωπικό θέμα συναδέλφου μέλους του Συλλόγου μας κ. Πέτση Πέτρου, που αιτείται ως πολύτεκνος και δικαιούχος πλέον Α ή Β κατηγορίας να παραχωρηθεί εργατική κατοικία αναλόγου εμβαδού για την στέγαση των έξι (6) ανηλίκων του τέκνων, των ιδίων και της υπερήλικης και ανάπηρης μητέρας του, που μένει μαζί  τους. Συνημμένα σας παραθέτουμε την παρέμβαση της ΑΣΠΕ με έγγραφό της προς την Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. προς πλήρη ενημέρωσή σας και τη δική σας παρέμβασης προς επίλυση του δικαίου αιτήματος του συναδέλφου μας μέλους του Συλλόγου μας.

Με την προσήκουσα τιμή

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

π. ΣΩΤΗΡΙΟΣ  ΠΑΡΔΑΛΗΣ                  ΛΑΖΑΡΟΣ  ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ

                                                                                                                         ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ.λ.π. κ. ΑΝAΣΤΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

Ύστερα από πρόσκληση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και τηλεφωνική επικοινωνία με τον συν. πολύτεκνο κ. Χρήστο Παπούλκα αποφάσισα να συμμετάσχω στην συνάντηση  του Σαββάτου 2 τ.μ. συντάσσοντας το πιο πάνω υπόμνημα και το οποίο ανέπτυξα και επέδωσα αυτό στον κ. Υπουργό.

Θα διερωτηθείτε γιατί σχολιάζω δημοσίως τα όσα έγιναν στην συνάντηση; Επιγραμματικά απαντώ, Άνθραξ ο θησαυρός!!! Και συγκεκριμένα επισημαίνω τα όσα αφορούν τον φορέα που εκπροσωπούσα τον Σύλλογο Πολυτέκνων.

  1. Θετικά και με χαρά συγχαίρω τον συντονιστή της συναντήσεως κ. Παύλο Γεωργίου, που ήταν άψογος και τον ευχαριστώ που μου έδωσε το λόγο πρώτα σε μένα λόγω του σχήματος του ιερέως.
  2. Aνέπτυξα με σαφήνεια στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό, το ασφαλιστικό, που γι’ αυτό ήλθε στη Φλώρινα σύμφωνα με την πρόσκληση, δεν επεκτάθηκα σ’ άλλα θέματα. Γιατί  πιστεύω όταν ανακατεύεις πολλά θέματα σε υπουργούς όχι της αρμοδιότητάς του τον αποπροσανατολίζεις και  δεν λαμβάνεις επαρκείς απαντήσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς του που σε απασχολούν.
  3. Μετά το πέρας των τοποθετήσεων των φορέων ο κ. Υπουργός ξεκίνησε να απαντά κάνοντας ένα μονόλογο για να παρουσιάσει ότι τα μέτρα για το ασφαλιστικό  που πήραν ως Κυβέρνηση ήταν δίκαια   προσπαθώντας να μας πείσει ότι  ο νόμος για το ασφαλιστικό είναι ευεργετικός.  Στο σημείο που  ανέλυε τον υπολογισμό της συντάξεως σε σχέση με την ανταποδοτικότητα των εισφορών που  καταβάλουν οι εργαζόμενοι και αναφέρθηκε για πολλές τάξεις εργαζομένων,    έκανα την παρέμβαση. Γιατί ενώ τον άκουγα με πολύ προσοχή και υπομονή,   απάντηση στο θέμα της ανταποδοτικότητας του ατόμου στην «παραγωγή» ανθρώπων καμιά κουβέντα και ούτε θα έλεγε.  Τον διέκοψα και καταγράφω επ’ ακριβώς τον διάλογο:

Συμπέρασμα: Από το αμπέλι της αρμοδιότητας του κ. Υπουργού ο Σύλλογος Πολυτέκνων ούτε μία ρόγα από σταφύλι δεν πήρε ως απάντηση στο υπόμνημα  στο τόσο σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Ο κ. Υπουργός ήλθε να μας πείσει  ότι δεν μειώθηκαν οι συντάξεις και φταίνε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  για την παραπληροφόρηση και όχι να ακούσει τα προβλήματα που απασχολούν τους Φλωρινιώτες και τους φορείς του. Άλλωστε άθελά του το είπε ο ίδιος «σας έγραψα!»   Η μείωση των συντάξεων και την περικοπή  του μετοχικού από 40%-50% φαίνονται στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και δεν μας παραπληροφορούν άλλοι. Τρελούς θα μας βγάλουν; Δεν ξέρουμε να διαβάζουμε;

Γνωρίζω, ότι θα με διαψεύσουν. Ας το κάνουν αυτοί εκτίθενται. Ο Φλωρινιώτης ξέρει ποιος λέει αλήθεια. Πάντως, όχι αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια!!! Θα με κατηγορήσουν ότι πολιτικολογώ σαν ιερέας. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, είναι Εθνικό. Και όταν το 1990 έγινε η διακομματική Επιτροπή της τότε Βουλής έφερε αποτελέσματα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχαμε αυξήσεις στις γεννήσεις, γιατί έδωσαν γενναία κίνητρα υπέρ της πολύτεκνης οικογένειας. Γιατί να μη συνεχισθεί μια τέτοια διακομματική πολιτική για το θέμα αυτό; Άρα δεν πολιτικολογώ.

Έχω ήσυχη την συνείδησή μου, γιατί ο παραστάς μεμαρτύρηκε  και αληθινή εστί η μαρτυρία αυτού.

Με υπευθυνότητα και αγάπη

Παπασωτήρης

εθελοντής