- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας στην Κλαδορράχη

Για την Romfea.gr | Νίκος Κωνσταντινίδης


Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και σε κλίμα λαμπρότητας πραγματοποιήθηκαν και φέτος, οι εκδηλώσεις στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλαδορράχης Φλώρινας.

Ο εορτασμός της Παναγίας ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα με λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, Παναγίας της Θεραπεύτριας, από τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Πρώτης.

Μέσω διαδρομής από το βουνό, η λιτανεία κατέληξε στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου Κλαδορράχης , όπου και τελέστηκε μικρός Εσπερινός.

Την Ιερά Εικόνα συνόδευσαν τόσο κατασκηνωτές από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι φιλοξενούνται αυτή τη περίοδο στη Μητρόπολή μας, όσο και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Καλλινίκης, ενδεδυμένοι παραδοσιακά.

Στην συνέχεια με πεζοπορία και πάλι, η Ιερά Εικόνα οδηγήθηκε στην Μονή, την οποία υποδέχτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος.

Ακολούθησε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του οικείου ποιμενάρχη, ο οποίος πλαισιώθηκε από ιερείς της Μητροπόλεως.

Τον Θείο λόγο με παρότρυνση του κ. Θεοκλήτου κήρυξε ο Ιερομόναχος Συσσώης, ο οποίος με θεολογικό τρόπο αναφέρθηκε στην Παναγία για την οποία όπως τόνισε «ήρθε και έζησε όχι για τον εαυτό της , αλλά ως Πρόξενος της σωτηρίας των ανθρώπων».

Την επομένη, ανήμερα της Εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του κ. Θεοκλήτου και συλλειτουργούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιωαννικίου Ιερομονάχου.

Ακολούθησε κήρυγμα από τον ομότιμο καθηγητή νευρολογίας κ. Σταύρο Ι. Μπαλογιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στον Βίο της Υπεραγίας Θεοτόκου όσο και στην θέση που πρέπει να κατέχει στην ζωή κάθε χριστιανού.

Στην συνέχεια ο κ. Θεόκλητος ευλόγησε το κόλλυβο, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τόσο τον κ. Μπαλογιάννη για την παρουσία του, όσο και σύσσωμη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον πολιτιστικό σύλλογο Άνω Καλλινίκης, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο το πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ