- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Παρέμβαση Αντωνιάδη για το θέμα της Ολυμπιάδας της ελληνικής γλώσσας

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε την παρέμβαση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη για το θέμα της Ολυμπιάδας της ελληνικής γλώσσας στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (συνεδρίαση της 18/7/2016).

Η απομαγνητοφώνηση της παρέμβασης.

Ορίστε, κύριε Αντωνιάδη έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θέλω να καλωσορίσω στην Βουλή των Ελλήνων τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ξεκινάω από τον κ. Πρύτανη τον κ. Μήτκα και την κυρία Ματθαιουδάκη. Άκουσα με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση όλες τις πρωτοβουλίες του κ. Πρύτανη. Θέλω επισήμως για πρώτη φορά από το δημόσιο βήμα να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του ως Πρύτανη του μεγαλύτερου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας. Θέλω να εκφράσω την ηθική συμπαράσταση και τη στήριξη σε όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Να ξεκινήσω, βέβαια από τα δυσάρεστα, να στηλιτεύσω και να καταδικάσω την παρουσία των αναρχικών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επιστρέψτε στο θέμα κ. Αντωνιάδη. Να μείνουμε στο θέμα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ο λόγος ύπαρξης του Προεδρείου δεν είναι η λογοκρισία. Να με ακούσετε πρώτα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άκουσον με πάταξον δε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ξαναλέω με κεφαλαία, τώρα, πλέον γράμματα, θέλω να στηλιτεύσω και να καταδικάσω την παρουσία των αναρχικών. Υπήρχαν τόσοι άλλοι χώροι στην Θεσσαλονίκη, όπως το δάσος Σεΐχ Σού, τα Στάδια και τα Στρατόπεδα. Δεν πρέπει να απαξιώνουμε περαιτέρω τα ήδη απαξιωμένα από την οικονομική κρίση και όχι μόνο Δημόσια Πανεπιστήμια και Ιδρύματα. Είναι ξεκάθαρη η άποψη και σταματώ εδώ.

Θέλω να συγχαρώ τον κ. Πρύτανη και το Ίδρυμα Σαββίδη και για την δημιουργία του τμήματος Έδρας Ποντιακών Σπουδών. Είναι κάτι το οποίο, επίσης, έλειπε και έχει υποχρέωση η Πολιτεία να το χρηματοδοτήσει. Πέρα από αυτό είναι καλοδεχούμενο και συγχαρητήρια και στους δύο, και στο Αριστοτέλειο και στο ίδρυμα Σαββίδη, αλλά έχει υποχρέωση και η Πολιτεία να «βάλει το χέρι στην τσέπη» και να στηρίξει τη λειτουργία τέτοιων Εδρών.

Επίσης. να συγχαρώ και τους δύο για το θέμα της Ολυμπιάδας της Ελληνικής Γλώσσας. Θέλω να πω, κύριε Πρύτανη ότι με χαρά άκουσα, επίσης ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτών οριζόντων, όπως ακριβώς πρέπει να είναι και τα Πανεπιστήμια. Με χαρά  άκουσα επίσης στις πρωτοβουλίες ότι ανοίξατε «πόρτες και παράθυρα» σε όλο τον κόσμο. Έτσι πρέπει να είναι τα Πανεπιστήμια. Όπως, επίσης, και το σημαντικότερο μέσα από διάφορα προγράμματα βέβαια,  το ότι παρέχετε την εξειδικευμένη γνώση, την τεχνογνωσία σας και στην κοινωνία που σε αυτή την φάση την εκπροσωπεί η Παγκόσμια Επιτροπή των Ποντιακών Νεολαίων. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο κάνετε και δεν πρέπει να πάει χαμένη  αυτή η γνώση. Σας συγχαίρουμε και σας στηρίζουμε γι’ αυτό. Και εσάς και την κυρία Ματθαιουδάκη για τον ίδιο λόγο. Κάποια στιγμή πέρα από όλους αυτούς τους Φορείς νομίζω ότι και η Βουλή των Ελλήνων σε αυτές τις δράσεις τις σημαντικές, πρέπει να συμμετάσχει όπως  να είναι και ηθικός και υλικός αρωγός σε αυτό το μεγάλο το οποίο πρόκειται να γίνει

Πριν κλείσω την τοποθέτησή μου για το συγκεκριμένο θέμα, θέλω να συγχαρώ τους νεολαίους, όπως αυτοί εκφράστηκαν διά της τοποθέτησης του Άλκη του Αναστασιάδη, ο οποίος φαντάζομαι τους εκπροσωπούσε, θα ακούσουμε και τους υπόλοιπους. Χάρηκα πρωτίστως, γιατί βλέπω ότι στην ατζέντα των πρωτοβουλιών, έχουν τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, όπως το θέμα της Γενοκτονίας, το θέμα της Ιστορίας, το θέμα των μνημείων και το θέμα των προβλημάτων της ελληνικής Ομογένειας- πρωτίστως αυτής των ανατολικών χωρών- και βεβαίως στηλιτεύουμε και καταδικάζουμε την προσπάθεια της Άγκυρας στο θέμα της «Αγίας Σόφιας», εκεί είμαστε όλοι ενωμένοι, όπως είμαστε και σε όλα τα υπόλοιπα.

Κλείνω με το μείζον θέμα, το οποίο έχετε αναφέρει, για το οποίο χαίρομαι και είμαι υπερήφανος για αυτή την πρωτοβουλία σας, για την διοργάνωση αυτής της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας, η οποία εύχομαι και ελπίζω και θα στηρίξουμε όλοι, ώστε να γίνει ένας θεσμός. Ένας θεσμός, ο οποίος κάθε χρόνο θα πολλαπλασιάζεται, θα γίνεται πιο πλούσιος και ποιοτικά και ποσοτικά και βέβαια, οι διαστάσεις αυτού του θεσμού δεν είναι μόνο οι πνευματικές, είναι και πολιτιστικές και κοινωνικές και ιστορικές και πρωτίστως εθνικές. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, να προϋπολογίσει της θετικές συνέπειες που θα έχει για τον Ελληνισμό της Ελλάδας- τον ελλαδικό Ελληνισμό- αλλά και για τους απανταχού Έλληνες και βεβαίως, την γενικότερη συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ποια είναι τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, θερμά συγχαρητήρια και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στην κυρία Ματθαιουδάκη και στους νεολαίους. Είμαστε δίπλα σας, προχωρήστε, καλή επιτυχία και θα συμμετάσχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Καλώς ήρθατε!