- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

5 χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές για την αναζήτηση εργασίας

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net

Το να ψάχνει κανείς για δουλειά είναι – εδώ και καιρό πια- κάτι κοινότυπο. Συμβαίνει σε πολύ κόσμο, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τα τυπικά προσόντα, τις δεξιότητες του καθένα. Και είναι πολύ εύκολο να χάσει κανείς το κουράγιο του, να απογοητευτεί και να κυριευθεί από συναισθήματα αποτυχίας, απογοήτευσης, ματαιότητας. Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε εργασία:

  1. Αυξήστε ή καλλιεργήστε τις ικανότητές σας: Αν κατά την αναζήτηση εργασίας εντοπίσετε ότι στο χώρο εργασίας στο οποίο επιθυμείτε να βρεθείτε κάποια δεξιότητα ζητείται συνεχώς, είναι πολύ σημαντικό να επιδιώξετε να αποκτήσετε αυτήν τη δεξιότητα. Μπορείτε να επωφεληθείτε από διάφορά online μαθήματα που προσφέρονται στο διαδίκτυο δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος. Στις ακόλουθες ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε σχετικά μαθήματα ποικίλης ύλης: https://www.edx.org/, https://www.coursera.org/, https://coursmos.com/, http://gohighbrow.com/, http://www.skillshare.com/, https://curious.com/, http://www.lynda.com/ ,https://www.creativelive.com/, https://www.udemy.com/
  2. Καλλιεργήστε την «αντίθετη σκέψη»: Μην κάνετε ό,τι κάνουν οι άλλοι. Κάνετε πράγματα πριν τα δουν οι άλλοι. Βεβαιωθείτε ότι διαφοροποιείστε από τον ανταγωνισμό και από τους άλλους που ψάχνουν εργασία. Αν κάνετε ό,τι κάνει ο ανταγωνισμός, τότε βάζετε τον εαυτό σας σε μειονεκτική θέση, είστε ένας από τους πολλούς και δεν εστιάζετε στην μοναδική, ξεχωριστή προσωπικότητά σας και τις ιδιαίτερες δικές σας δεξιότητες.
  3. Αναλάβετε δράση, αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας. Εστιάστε σε θετικές σκέψεις, αφήστε στην άκρη την απαισιοδοξία, πάρτε τον έλεγχο. Συγκεντρωθείτε σε θετικές κινήσεις, κοιτάτε μπροστά με θετική διάθεση. Όπως εύγλωττα λέει ο Camilo Cruz (συγγραφέας του πολυδιαβασμένου βιβλίου Μια αγελάδα μια φορά) «τα επιτυχημένα άτομα σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη έχουν τουλάχιστον ένα κοινό στοιχείο: ποτέ δεν βρίσκουν δικαιολογίες για να εξηγήσουν γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι και ποτέ δεν παραπονιούνται για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα. Τα επιτυχημένα άτομα απλώς αναλαμβάνουν την ευθύνη και πραγματοποιούν».
  4. Δικτυωθείτε επικεντρώνοντας τις προσπάθειές σας στη δημιουργία νέων γνωριμιών και στην επανασύνδεση με τις παλιές επαφές. Δημιουργήστε νέους κύκλους γνωριμιών μέσα από ποικίλους τρόπους, όπως πχ. την απόκτηση νέων χόμπι, την εγγραφή σας σε συλλόγους ή την συμμετοχή σε εκδηλώσεις του επαγγελματικού χώρου στον οποίο θέλετε να εισέλθετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε με ευχάριστο τρόπο να γνωρίσετε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα. Επανασυνδεθείτε με παλιούς σας γνώριμους, συναδέλφους, συμφοιτητές, καθηγητές. Ένας καφές με κάποιον από τα παλιά, μια ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της αναζήτησης εργασίας σας μπορεί να σας επιφυλάξει ευχάριστες εκπλήξεις.
  5. Έχετε ένα ενημερωμένο βιογραφικό σημείωμα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ενημερωμένο το βιογραφικό σας και συντάξτε το χωρίς βιασύνη και άγχος ανάλογα με τη θέση στην οποία απευθύνεστε, ώστε να είναι στοχευμένο, μοναδικό, ξεχωριστό.

Καλή επιτυχία στην αναζήτηση εργασίας σας!