- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αριστερή Διακόσμηση

imagesΤου Χριστάκη Ιωάννη

Πριν από μερικές ημέρες (26,27 και 28 Αυγούστου), επισκέφθηκαν επίσημα την Φλώρινα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης και η γ.γ. του υπουργείου μεταφορών κ. Πέτη Πέρκα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να τιμήσουν με την παρουσία τους την συναυλία του Σαββόπουλου στο νησάκι του Αγ. Αχίλλειου, να εγκαινιάσουν μια βιβλιοθήκη στο Αμύνταιο, να κάνουν και κουβέντα για το προσφυγικό στη Φλώρινα.

Το κάλεσμα βέβαια δεν το έκαναν οι δήμαρχοι, ούτε και ο Περιφερειάρχης, αλλά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, για να δώσουν αξία στις περιβόητες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ίδιος εδώ και 27 χρόνια.

Η παρουσία τους στην συναυλία του Αγ. Αχίλλειου δεν χρήζουν σχολιασμού. Ούτε και η κουβέντα που έκαναν αναμεταξύ τους για το προσφυγικό. Τα εγκαίνια όμως της βιβλιοθήκης του Γιώργου Λιάνη, και τα όσα κολακευτικά ειπώθηκαν από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την προσωπικότητα του, καθώς και η δέσμευση του υπ. Παιδείας να διορίσει προσωπικό για τη λειτουργία της, εξόργισαν τους απλούς πολίτες.

Οφείλω να θυμίσω στους Συριζαίους κυβερνητικούς , πως παρόμοια βιβλιοθήκη, με επιφανείς προσκεκλημένους και τυμπανοκρουσίες είχαν εγκαινιάσει και στον Αγ Γερμανό, με υπουργό πολιτισμού τότε, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια βιβλιοθήκη που σήμερα δεν υπάρχει. Οι πολίτες πάντα εξοργίζονται με τέτοιες υπερβολές. Με τις σημερινές όμως οικονομικές συνθήκες, εξοργίζονται διπλά. Είναι πρόκληση η μετακίνηση από την Αθήνα τόσων κυβερνητικών αξιωματούχων για ένα «χαβαλέ» τριήμερο. Πρόκληση και για τα εγκώμια με τα οποία «περιτύλιξαν» τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ .Έναν υπουργό, η πολιτική πορεία του οποίου, επί 22 χρόνια εδώ στη Φλώρινα υπήρξε άκρως αρνητική. Το χρήμα που σπατάλησε άσκοπα είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Να τους ενημερώσουμε επίσης πως σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα της Φλώρινας διοργανώνονται κάθε Αύγουστο σπουδαίες παραδοσιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς «θόρυβο και φανφάρες». Ο Λιάνης όμως εφαρμόζει άλλη τακτική. Ως ξάδελφος της Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου, είχε την δύναμη και την «μαγκιά» να «κουβαλάει» κάθε Αύγουστο στα Πρέσπεια ολόκληρη την κυβέρνηση, πολλούς δημοσιογράφους και εκατοντάδες παρατρεχάμενους από την Αθήνα. Ο σαματάς και η σκόνη κάλυπταν όλη την Ελλάδα. Πέρναγαν όλοι ένα υπέροχο σαββατοκύριακο, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και καμάρωναν τα πεπραγμένα τους. Κάπως έτσι κυβερνήθηκε αυτή η χώρα.

Με την οικονομική κρίση, όμως, την οποία οι ίδιοι προκάλεσαν, η κοσμοσυρροή στέρεψε και τα Πρέσπεια «φτώχεψαν». Ούτε η ξαδέρφη του η Δήμητρα, ούτε ο Τσοχατζόπουλος, ούτε ο Βενιζέλος με τον Πάγκαλο «ματαφάνηκαν» για να δώσουν αξία στο πανηγύρι και τον διοργανωτή. Όμως το καλό το παλικάρι βρήκε άλλο μονοπάτι. Κουβάλησε προς μεγάλη μας έκπληξη Συριζαίους υπουργούς για να αναλάβουν την διακόσμησή του. Έβαλαν και τα κρατικά κανάλια να διαφημίσουν την εκδήλωση στην Πρέσπα. Δεν τολμούν όμως να ενημερώσουν για να μάθουν πως στην όμορφη Πρέσπα οι κάτοικοι εκτίουν ποινή. Το πολύ-ιατρείο εδώ και 20 χρόνια υπολειτουργεί, με έναν αγροτικό ιατρό, μια νοσοκόμα, χωρίς οδηγό και ασθενοφόρο και με έναν καρόδρομο που

κατασκευάστηκε με στρατιωτικά μηχανήματα επί επταετίας των Συνταγματαρχών. Ο πολιτισμός περισσεύει μόνο για τα πανηγύρια του Λιάνη.

Κύριε Λιάνη, κάνατε κουβέντα για το προσφυγικό. Δεν κάνατε όμως ποτέ κουβέντα, να προβληματιστείτε και να δώσετε λύση στο κολυμβητήριο που εδώ και 15 χρόνια ρημάζει. Κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών που το κατασκευάσατε με δική σας ευθύνη.

Κύριε Κώστα Θεοδωρίδη, Δήμαρχε Αμυνταίου, εγκαινιάσατε την βιβλιοθήκη του Γιώργου Λιάνη και δώσατε το όνομά του. Δεν εγκαινιάσατε όμως το μισοτελειωμένο κλειστό γυμναστήριο του Φιλώτα και να το βαπτίσετε πριν καταστραφεί τελείως. Και αυτό έργο του Γιώργου Λιάνη είναι.

Κυρία γραμματέα του υπουργείου μεταφορών, Πέτη Πέρκα, μιας και είσαστε Φλωρινιώτισσα, θα έπρεπε να πάτε τους κυρίους Βούτση και Φίλη να θαυμάσουν το γήπεδο του Πολυποτάμου . Είναι και αυτό δημιούργημα του φίλου σας κ. Λιάνη, όπου τα 300.000 ευρώ που στοίχισε, δύσκολα διακρίνονται στον αγωνιστικό χώρο με γυμνό μάτι.

Όχι, δεν πιστεύω και τρέμω στην ιδέα, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει όπως οι κυβερνήσεις του Γιώργου Λιάνη και του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν πιστεύω πως τα στελέχη του να συνήθισαν τόσο γρήγορα τα κουστούμια της εξουσίας, που τους φόρεσε ο λαός για πρώτη φορά με την ψήφο του. Δεν πιστεύω να προσαρμόστηκαν με κανόνες και αρχές που ο λαός έχει μισήσει και σιχαθεί.

Πιστεύω πως λόγω απειρίας έπεσαν θύματα κακής ενημέρωσης. Τα Πρέσπεια δεν είναι «εθνική υπόθεση», όπως θέλει ο Γιώργος Λιάνης να βαπτίζει οτιδήποτε είναι προς το συμφέρον του. Κάποτε, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος, είχε γράψει στην Αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία: « ό,τι παράλογο κάνει ο Λιάνης στην Φλώρινα, το βαπτίζει για εθνικούς λόγους και καθαρίζει».

Αυτά ο Φ. Συρίγος τα δημοσίευσε όταν ο Γ.Λιάνης ως Υφυπουργός αθλητισμού, πλήρωσε με χρήματα του υπουργείου του,τους απλήρωτους για πολλούς μήνες εργαζόμενους στα ορυχεία βαρβούτη στη Βεύη.Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη. Εκεί υπόθηκε πως τα χρήματα δόθηκαν για εθνικούς λόγους.

Η δημόσια ‘’Φιλανθρωπία’’ βέβαια, έγινε σε προεκλογική περίοδο. Αυτά η φλωρινιώτισσα και στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα όφειλε να τα γνωρίζει πριν σταθεί δίπλα του. Διότι εκθέτει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ίδια με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.