- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Επιμελητήριο Φλώρινας για τη γιορτή φασολιού – τσιρονιού

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναβίωση της Γιορτής Φασολιού & Τσιρονιού στον Λαιμό,  Το Επιμελητήριο Φλώρινας συμμετείχε ενεργά στην διοργάνωση της γιορτής, σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών και άλλους τοπικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνοντας παράλληλη Εκδήλωση Γαστρονομίας, με βάση τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής (τσιρόνι, φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης, κρασί κ.λ.π.),

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 03/09/2016, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Πρεσπών, με την παρουσία πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και τουριστών. Παρευρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, και η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, αντιπροσωπεία από τον γειτονικό Δήμο Ρέσεν αλλά και αρκετοί Έλληνες και ξένοι αθλητές & αθλήτριες της ξιφασκίας, οι οποίοι συμμετείχαν στο Διεθνές Κύπελλο Λυγκηστίς, το οποίο πραγματοποιούνταν την ίδια περίοδο στις Πρέσπες.

Οι περίπου 1.000 Έλληνες και ξένοι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα τοπικά προϊόντα των Πρεσπών (φασόλια & τσιρόνια) μαγειρεμένα με πάρα πολλούς διαφορετικούς παραδοσιακούς τρόπους, απολαμβάνοντάς μια θεσπέσια πανδαισία γεύσεων, συνοδεία πολύ καλού τοπικού κρασιού, μουσικής και χορού.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης γαστρονομικής εκδήλωσης, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των δράσεων ανάδειξης και προβολής των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και επιχειρήσεων που υλοποιεί το Επιμελητήριο Φλώρινας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Το Επιμελητήριο Φλώρινας πιστεύοντας ακράδαντα στην αναγκαιότητα ανάδειξης των υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων που παράγει η περιοχή, όπως η πιπεριά Φλωρίνης, το κρασί. τα φασόλια, το τσιρόνι κ.λ.π., Θα συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο βαθμό τις δράσεις προώθησης τους στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πολύτιμη ενεργή συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσίασαν και πρόσφεραν στην εκδήλωση εμπνευσμένα από την παράδοση του τόπου εδέσματα, αλλά και με καινοτόμες γαστρονομικές προσεγγίσεις.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας

Σάββας Σαπαλίδης