- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο δήμος Αμυνταίου για τα αδέσποτα

Έχοντας υπόψη την έξαρση (λόγω εποχής) του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμυνταίου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Σύμφωνα με τον Ν4039/12 όπως αυτός ισχύει, ο Δήμος Αμυνταίου είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή, σήμανση και στείρωση τους και εν συνεχεία για την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν αδέσποτα ζώα τα οποία χρήζουν περίθαλψης και εφόσον υπάρχουν αδειοδοτημένα καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρέπεται η προσωρινή φιλοξενία μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ αμέσως μετά ελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Σημειώνουμε ότι στον Δήμο μας δεν λειτουργεί αδειοδοτημένο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος Αμυνταίου υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σημάνσεων, εμβολιασμών και στειρώσεων και παράλληλα έχει ξεκινήσει την διαδικασία ανακατασκευής παλαιού Δημοτικού κτιρίου (χώρος παλαιού σφαγείου) έτσι ώστε να εξασφαλίσει την σχετική άδεια λειτουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Ακόμη και τότε όμως δεν θα μπορούν να φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα σε μόνιμη βάση παρά μόνο ζώα που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης μέχρι την αποθεραπεία τους και εν συνεχεία την απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους συνδημότες μας ότι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι δεσποζόμενα ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους, να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες γιατί υπάρχουν αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, καθώς η αστυνομία ήδη προβαίνει σε σχετικούς ελέγχους.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ