- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Όλα έτοιμα για το 3ο Florina Bike Challenge

13886380_10210762567520057_4083335692878640366_nΤην προσεχή Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, το 3ο Florina Bike Challenge εκκινεί από το Νέο Πάρκο Φλώρινας. Οι αγωνιστικές διαδρομές των 135 & 65 χλμ εκκινούν στις 11:00 ενώ οι περιηγητικές διαδρομές των 21 & 4 χλμ στις 11:30.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποδηλατικούς αγώνες πανελληνίως, σε μια εξαιρετικής ομορφιάς διαδρομή, που ήδη προσέλκυσε το ενδιαφέρον 173 ποδηλατών απ’ όλη την Ελλάδα.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Σπύρος Καρατζούλης, απάντησε σε ερωτήσεις του neaflorina.gr (που είναι χορηγός επικοινωνίας του αγώνα) καλώντας τους πολίτες της Φλώρινας να στηρίξουν με την παρουσία τους, τους αθλητές και την επιτυχία του αγώνα.

Τι ακριβώς τελικά είναι το Florina Bike Challenge; Σε ποιους απευθύνεται και ποιος ο στόχος του;

Το Florina Bike Challenge είναι μια ποδηλατική «πρόκληση» (Challenge) στα βουνά της Φλώρινας. Αποτελεί μια μοναδική στο είδος της ποδηλατική εκδήλωση, γιατί συνδυάζει αγωνιστικές και περιηγητικές διαδρομές, φέρνοντας δίπλα δίπλα τον νέο αθλητή, τον παλαίμαχο αθλητή, τον χομπίστα, αλλά και τον καθημερινό ποδηλάτη.

Ο στόχος του Florina Bike Challenge είναι για μία μέρα του χρόνου, όλοι όσοι αγαπούν το ποδήλατο να συμμετάσχουν στην εκδήλωση μας.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου αγώνα των 135 χλμ; Μπορεί να «διεκδικήσει» τον τίτλο του δυσκολότερου αγώνα ποδηλάτου στη χώρα;

Στην αγωνιστική ποδηλασία, ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων έχει να κάνει με το συνδυασμό της χιλιομετρικής απόστασης και των συνολικών θετικών υψομετρικών που ανεβαίνουν οι ποδηλάτες κατά τη διάρκεια του εκάστοτε αγώνα. Η διαδρομή «Νυμφαίο-Κλεισούρα-Καστοριά-Βίγλα» είναι από τους ελάχιστους ποδηλατικούς αγώνες στην Ελλάδα με τερματισμό σε βουνό (Βίγλα), κάτι που αποτελεί κοινή τακτική σε αγώνες μεγάλων γύρων του εξωτερικού.

Επίσης ο συνδυασμός της απόστασης των 135 χλμ με τα 2.430 μ θετικά υψομετρικά καθιστά τον αγώνα μας, τον πιο δύσκολο ποδηλατικό αγώνα δρόμου στην Ελλάδα. Γι αυτό άλλωστε κάθε χρόνο, αποτελεί πόλο έλξης των καλύτερων αθλητών που ελπίζουν σε μια θέση στο βάθρο.

Τι καθιστά το Florina Bike Challenge ξεχωριστό από τους υπόλοιπους αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι παροχές στους συμμετέχοντες;

Πολλοί φίλοι της ποδηλασίας μας επιλέγουν κάθε χρόνο γιατί η εκδήλωση προσφέρει πολλά περισσότερα από ένα ποδηλατικό αγώνα.

Πρώτα απ’ όλα είναι ελάχιστες οι ποδηλατικές εκδηλώσεις που ταυτόχρονα έχουν 2 αγωνιστικές διαδρομές. Εμείς το επιλέξαμε, γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε όλους τους αθλητές είτε είναι ενεργοί αθλητές είτε παλαίμαχοι είτε χομπίστες, ώστε να μπορούν να επιλέξουν τη διαδρομή που τους ταιριάζει.

Επίσης, και οι δύο αγωνιστικές διαδρομές είναι εξίσου απαιτητικές, συνδυάζοντας ψηλά βουνά με όμορφα τοπία.

Στις παραπάνω διαδρομές υπάρχει πλήρη σήμανση, τόσο με πινακίδες όσο και με σήμανση στην άσφαλτο όπως επίσης και σημάνσεις των αναβάσεων, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλους ποδηλατικούς αγώνες. Επίσης κάτι ξεχωριστό είναι και η χιλιομετρική σήμανση μέχρι τον τερματισμό. Όλα αυτά είναι για εμάς, απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την σωστή και άρτια τέλεση των αγώνων.

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια τσάντα δώρων από τους χορηγούς μας, συμμετέχουν σε κλήρωση δώρων, έχουν παροχές όπως υδροδοσία και τροφοδοσία στους σταθμούς ανεφοδιασμού, μηχανική υποστήριξη, πλήρες γεύμα μετά τους τερματισμούς και πολλές ακόμα παροχές.

Όμως πιστεύω, το πιο σημαντικό μας πλεονέκτημα είναι η θετική ενέργεια των εθελοντών μας, που δίνονται με το παραπάνω για να εξυπηρετήσουν τους αθλητές και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό.

Υπήρξε ενδιαφέρον από επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου; Μπορούμε να μιλάμε για ρεκόρ συμμετοχών;

Φέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνουμε το Florina Bike Challenge και κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερες συμμετοχές. Πέρσι είχαμε τον πρωταθλητή Ελλάδος Λουκά Καταπόδη ο οποίος ενθουσιάστηκε με την διαδρομή του αγώνα, αλλά και πολλούς ακόμα αθλητές που κάθε χρόνο επιλέγουν να αγωνιστούν στην Φλώρινα.

Αυτή τη χρονιά έχουμε 173 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Όσο ο κόσμος μας στηρίζει και αγαπά αυτή την εκδήλωση, και εμείς θα προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε και καλύτεροι.

Πόσες και ποιες διαδρομές υπάρχουν;

Στο FBC υπάρχουν συνολικά 4 ασφάλτινες διαδρομές. Οι διαδρομές των 135 & 65 χλμ είναι καθαρά αγωνιστικές. Στις διαδρομές αυτές υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση, σταθμοί ανεφοδιασμού, χρονικά όρια και πολλά αυτοκίνητα και μηχανές συνοδείας, όλα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Οι διαδρομές των 21 & 4 χλμ είναι περιηγητικές, χωρίς χρονικό περιορισμό και χωρίς αντίτιμο συμμετοχής. Συγκεκριμένα η διαδρομή “Fun Ride” των 21 χλμ αποτελείται από 7 χλμ βόλτας μέσα στην πόλη και τα υπόλοιπα σε μερικά χωριά του κάμπου. Η διαδρομή “Family Ride” των 4 χλμ., είναι αποκλειστικά μέσα στην πόλη για γονείς και τα παιδιά τους.

Το Florina Bike Challenge μπορεί να αποτελέσει για τη Φλώρινα έναν πυλώνα αθλητικού τουρισμού;

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του αθλητικού τουρισμού, κάτι που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες, αναπτύσσεται γοργά στην Ελλάδα. Η Φλώρινα διαθέτει φυσικό κάλλος και είναι φυσικό ο κόσμος που του αρέσει γενικά η άθληση και ειδικά η ποδηλασία, να θέλει να γνωρίσει ποδηλατώντας την περιοχή μας.

Το μοναδικό στοιχείο της περιοχής μας είναι ότι διαθέτει βουνά με ψηλά περάσματα και πλούσια δάση οξιάς και βελανιδιάς, τα οποία σε συνδυασμό με τις λίμνες καθιστούν την περιοχή μας ιδανική για απαιτητικές ποδηλατικές διαδρομές.

Πιστεύω ότι, όσο έχουμε τη βοήθεια από τους τοπικούς χορηγούς μας και τους εθελοντές μας, αυτή η εκδήλωση μπορεί να αποτελεί πόλο έλξης για πάρα πολύ κόσμο που θα γνωρίσει έτσι τη Φλώρινα και θα συνεχίζει να την επισκέπτεται.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε στη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης; Υπήρξε στήριξη από τους τοπικούς φορείς;

Η πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης ποδηλατικής εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι ταυτόχρονα γίνονται 3 ποδηλατικοί αγώνες, ο διασυλλογικός των 135 χλμ (μόνο για αθλητές σωματείων), και οι όπεν (λαϊκοί) αγώνες των 135 χλμ και 65 χλμ. Οπότε είναι πάντα δύσκολο να βρούμε εθελοντές για τα αυτοκίνητα και τις μηχανές υποστήριξης, τους σταθμούς ανεφοδιασμού κ.ο.κ. και όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συντονιστούν μεταξύ τους.

Οι τοπικοί φορείς, όπως ο Δήμος Φλώρινας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, έχουν πλέον καταλάβει ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις «διαφημίζουν» με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας και είναι κάθε χρόνο στο πλευρό μας.

* Περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγώνα μπορείτε να βρείτε εδώ: https://florinabikechallenge.com.