- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Όταν ένα περιβαλλοντικό έργο το τρώει το τέρας της πολιτικής

Τηλεθέρμανση Φλώρινας, μια παλιά πονεμένη και παγωμένη ιστορία (όπως και η Φλώρινα)

 

Η ενδιαφέρουσα ιστορία της τηλεθέρμανσης Φλώρινας αρχίζει πριν 22 χρόνια με την συμβολαιοποίηση  της κατασκευής του Ξυλιτικού Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας. Η ΔΕΗ,  ήδη τότε μία αντιπροσωπευτικότατη μικρογραφία του ελληνικού κράτους ως προς τον κομματισμό, την αναξιοκρατία, τη διαπλοκή και όλα αυτά μέσα στο περιτύλιγμα του συν-διοικούντος αδελφοποιημένου στην αδιαφάνεια συνδικαλισμού, σε μία αναλαμπή πολιτικής ευαισθησίας έκανε ένα θαύμα! Προέβλεψε στη σύμβαση της απευθείας ανάθεσης κατασκευής χωρίς διαγωνισμό (θυμάται κανείς τις ψεύτο-κοκκορομαχίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το τίμημα;)  του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης, σειρά σημαντικών προκαταρτικών δράσεων για την κατασκευή «Τηλεθέρμανσης της Ευρύτερης Περιοχής Φλώρινας» που δεν υπήρχαν σε καμία από τις παλαιότερες τέσσερις και ήδη λειτουργούσες τηλεθερμάνσεις!

Η τηλεθέρμανση στη Φλώρινα, μόνιμο ανταγωνιστή του Νευροκοπίου Δράμας στα ετήσια ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών, λογικά και δικαιότατα εκλήφθηκε από την τοπική κοινωνία σαν ελάχιστη ανταμοιβή για την ποικιλότροπη περιβαλλοντική υποβάθμιση του Νομού με τις έξι φυσικές λίμνες και τους υπέροχους αλπικού τύπου δρυμούς. Η οικονομική υποβάθμιση δεν ήταν τότε ορατή, καλυπτόμενη μάλιστα από τις υποσχέσεις χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ΑΗΣ Μελίτης που τελικά έμειναν στη  χορεία των μύθων της Χαλιμάς. Η ατελέσφορη, οπισθοδρομική διαμάχη επικράτησης του ενός η του άλλου των «χρισμένων» κομματικών τοπικών ταγών της εποχής των οποίων πρώτιστο μέλημα ήταν η καρέκλα και όχι η προώθηση του μέγιστου των έργων για την πόλη, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: η τηλεθέρμανση Φλώρινας που σαφέστατα θα μπορούσε να λειτουργεί από το χειμώνα του 2004-2005 ανεγράφη εις τας Ελληνικάς καλένδας.

Και μπαίνοντας στη τρίτη φάση του έργου πήγε να ζεσταθεί, νοητά έστω, το κοκαλάκι των  άκρως ευπίστων    Φλωρινιωτών με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της Τηλεθέρμανσης Φλώρινας, μόλις προεκλογικά, από την τότε και νυν ίδια Δημοτική Αρχή στις 13 Ιανουαρίου 2014. Η διαβεβαίωση τότε σε όλους τους τόνους και όλα τα  μίντια ότι από τον περσινό χειμώνα 2015-16, πέμπτο της μνημονιακής κατοχής, θα κυκλοφορούσαν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με το φανελάκι, έμεινε στη διαβεβαίωση. Ο εργολάβος «Τοξότης Α.Ε.» Κατασκευαστική, συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα εργολάβου, εκδότη και πλέον καναλάρχη που με ενθουσιώδεις τελετουργικές τυμπανοκρουσίες ανέλαβε το έργο με τον προϋπολογισμό των 85.000.000 ευρώ και  με  έκπτωση  35%, κηρύχθηκε στα κανάλια «υπό  έκπτωσιν» πριν δεκαριά μέρες  από τον Δήμαρχο, εν μέσω του πυρετού της αδειοδότησης  τους. Ο  ίδιος «κάρφωσε» την κυβέρνηση ότι παράτεινε το έργο μέχρι το 2017, ευελπιστώντας πιά ότι θα είναι έτοιμη η τηλεθέρμανση μέχρι το 2019! Ο Συριζαίος Βουλευτής αμέσως δήλωσε ότι δεν φταίει η Κυβέρνηση και τα capital controls αφού το  έργο θα έπρεπε να παραδοθεί Νεοδημοκρατικά το 2015! Από κοντά, αμέσως μετά, η Διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και υπευθύνου υλοποίησης του έργου, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης από την ώρα που υπογράφηκε η σύμβαση αρχές του 2014 και σχεδόν ολόκληρο το 2015! Μες στο χορό και  ο Νεοδημοκράτης Βουλευτής βρήκε ότι ο Υπουργός συγκαλύπτει τον εργολάβο αλλά ο συνάδελφός του του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι οι Υπουργοί τους διαπνέονται από εντιμότητα και δεν κάνουν τέτοια!

Και επειδή όντως αγαπητέ αναγνώστη ίσως χάθηκες στον λαβύρινθο, κλείνουμε ρωτώντας:

– Τι έγινε με την εγγυητική επιστολή των 28.000.000,00 ευρώ που αντιστοιχούσαν στην προκαταβολή που δόθηκε;

– Υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις και σε τι ποσά;

– Υπάρχει τραπεζικός δανεισμός (ίδια συμμετοχή) που μένει μη εξυπηρετούμενος;

– Τι ποσά δαπανήθηκαν από τον Τοπικό Πόρο;

– Σε τι ποσό δεσμεύθηκαν πόροι ΕΣΠΑ;

– Σε τι ποσοστό εκτέλεσης βρίσκεται το έργο;

ΠΟΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ  ΘΑ ΒΙΩΣΕΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ;

Τ.Ο. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή