- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σεμινάρια Φωτογραφίας από τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

Α) ΚΥΚΛΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλα τα άτομα  που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στο χώρο της φωτογραφίας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις τεχνικές και αισθητικές τους γνώσεις. Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι φίλοι της φωτογραφίας θα μυηθούν στα μυστικά της φωτογράφησης, δημιουργώντας παράλληλα τις βάσεις για την διαμόρφωση της προσωπικής τους φωτογραφικής αισθητικής. Τα σεμινάρια χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες:

  1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Στο κομμάτι αυτό προσφέρονται οι απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που χρειάζεται ο επίδοξος φωτογράφος, από την λήψη μέχρι την εκτύπωση.

 

  1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Επιδίωξη αυτού του μέρους είναι να διευρυνθούν οι φωτογραφικοί ορίζοντες, να ενισχυθεί η οπτική αντίληψη και να δομηθούν τα προσωπικά αισθητικά κριτήρια των συμμετεχόντων.

  1. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ

Στα πλαίσια των πρακτικών μαθημάτων οργανώνονται συχνά ομαδικές φωτογραφικές εξορμήσεις που στοχεύουν στην πρακτική εξάσκηση των μελών. Στόχος είναι να εμπλακούν ενεργά με την φωτογραφική διαδικασία και να αποτελέσουν αφορμή για συστηματική ενασχόληση με αυτή. Επιπλέον ανατίθενται ατομικές ασκήσεις και project με ευρύτερο στόχο την συγκροτημένη παραγωγή φωτογραφικού έργου και την δημιουργία ατομικών portfollios που θα είναι έτοιμα για παρουσίαση, είτε σε κάποια έκθεση ή σε έντυπη έκδοση.

  1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Η κριτική φωτογραφιών, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της φωτογραφικής ενασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό η δουλειά που παράγουν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, παρουσιάζεται, αναλύεται και συζητιέται. Έτσι, μέσα από τον επικοινωνιακό διάλογο, ασκείται εποικοδομητική και σωστά κατευθυνόμενη κριτική, που έχει στόχο να βοηθήσει τον φωτογράφο, επισημαίνοντας και υποδεικνύοντας πιθανές φωτογραφικές κατευθύνσεις.

— Πρώτος κύκλος μαθημάτων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016

— Δεύτερος κύκλος μαθημάτων Ιανουάριος – Απρίλιος 2017

Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο ζήτημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να διερευνήσουν την πληθώρα δημιουργικών και εκφραστικών δυνατοτήτων που προσφέρει το φωτογραφικό μέσο. Προτρέπει τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν και να στοχαστούν πάνω στα ευρύτερα καλλιτεχνικά ζητήματα και να δημιουργήσουν έργο στο οποίο θα διαφαίνεται η εικαστική τους συνειδητότητα. Αναλύονται θέματα που σχετίζονται με το θεωρητικό και το φιλοσοφικό υπόβαθρο της φωτογραφίας, και τη θέση και τον ρόλο της στην σύγχρονη τέχνη και κοινωνία. Βασικό προαπαιτούμενο είναι η καλή τεχνική γνώση της φωτογραφικής μηχανής και η ανάγκη για συμμέτοχη σε μια δημιουργική και παραγωγική διαδικασία. Τελικός στόχος η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης σειράς εικόνων (portfolio).


Γ)PERSONALMENTORSHIP

Το mentoriship είναι μια προσωπική σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων. Στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ως μια εκπαιδευτική σύμπραξη η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και πρακτικών συμβουλών. Απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και αφορά μόνο όσους φωτογραφίζουν συστηματικά και επιθυμούν να εξελίξουν και να προωθήσουν το προσωπικό τους έργο, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Παρέχονται αποκλειστικά εξατομικευμένες κατευθυντήριες συμβουλές, editing, προετοιμασία portfolio, βοήθεια στην σύνταξη τεκμηριωτικών κειμένων, και επιμέλεια εκθέσεων. Το mentorship θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τη φωτογραφική τους ταυτότητα και να παράγουν φωτογραφικό έργο, με γνώμονα τις εκφραστικές τους δυνατότητες.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής

Εγγραφές: κατόπιν συνεννοήσεως στο 6984 598985

Διάρκεια εγγραφών: 15 Σεπτεμβρίου 3 Οκτωβρίου 2016