- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κλείνουν από το Νοέμβριο τα ορυχεία τα Σαββατοκύριακα – Φόβοι για το τέλος των 8μηνων στη ΔΕΗ

Της Ρόης Βασβατέκη

e-ptolemeos.gr

Σε περαιτέρω συρρίκνωση οδηγείται η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις η λιγνιτική παραγωγή, αφού προτάσσεται στο σύστημα η ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, το φθηνό πετρέλαιο αλλά και οι φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι λόγοι που βαίνει συνεχώς μειούμενη η λιγνιτική παραγωγή λίγο πολύ γνωστοί και ειπωμένοι από επίσημα χείλη, αφού πολιτικές επιλογές και οι επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή παραγωγή ενέργειας έχουν καταστήσει πανάκριβο καύσιμο το λιγνίτη και φέρνουν μια ώρα γρηγορότερα τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» αναφέρουν ότι επειδή μειώνεται περαιτέρω η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται αντίστοιχα και η εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή και από το Νοέμβριο η ΔΕΗ προχωρά στο κλείσιμο των ορυχείων τα Σαββατοκύριακα! Στην αρχή και δοκιμαστικά τα ορυχεία δεν θα λειτουργούν τη νυχτερινή βάρδια της Κυριακής και στη συνέχεια θα μένουν κλειστά ολόκληρα τα Σαββατοκύριακα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι φυσικό, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Λιγντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν αρχίσει ήδη να μειώνονται δραματικά από την περασμένη άνοιξη, αφού εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούσαν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ αποχώρησαν από την περιοχή απολύοντας και το προσωπικό τους.

Η απώλεια θέσεων εργασίας ωστόσο στη ΔΕΗ δεν θα περιορίζεται πλέον μονάχα στις εργοληπτικές εταιρείες, αλλά και στην παύση πρόσληψης συμβασιούχων στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, συνδικαλιστικά στελέχη του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ορυχείο Καρδιάς είπαν στους εργαζόμενους ότι πρόκειται να σταματήσουν οι προσλήψεις στα 8μηνα, λόγω ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η εξόρυξη λιγνίτη στο ΛΚΔΜ. Ανέφεραν με λίγα λόγια ότι, η ΔΕΗ προκειμένου να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις μόνιμου προσωπικού ή σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης, θα αναγκαστεί να σταματήσει τις προσλήψεις συμβασιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει η γενική διευθύντρια ορυχείων ΔΕΗ, Όλγα Κουρίδου, στην ημερίδα του σωματείου “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” για το λιγνίτη και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία είχε χτυπήσει καμπάνα για επικείμενη απώλεια των μισών θέσεων εργασίας στη ΔΕΗ, λέγοντας πως η μείωση του λιγνίτη στο 30%- 35% μεταφράζεται σε μείωση των μισών θέσεων εργασίας.

Αυτά όμως αφορούσαν τον μέχρι τότε σχεδιασμό για την παραγωγή λιγνίτη, καθώς όπως αποκάλυψαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στις 25 Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «ΔΕΗ- Πτολεμαΐδα: Η επόμενη μέρα», ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για το 2017 είναι η παραγωγή λιγνίτη πέσει κι άλλο, να ανέλθει σε μόλις 25 εκατομμύρια τόνους, όσο δηλαδή έβγαζε μονάχα κατ’ έτος το ορυχείο Νοτίου Πεδίου.

Ο πρόεδρος του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», Μόσχος Μόσχου, είχε αναφέρει συγκεκριμένα στην  παρέμβασή του ότι, «αυτό που έγινε στη χώρα μας με τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) δεν έχει προηγούμενο. Δόθηκαν τρεις φορές παραπάνω άδειες για Φ/Β από αυτό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να αφανιστεί ο λιγνίτης. Είναι η κυριότερη αιτία που σήμερα τα εργοστάσιά μας δεν δουλεύουν και του χρόνου θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Γιατί τα Φ/Β μπαίνουν πρώτα στο σύστημα, ανεξαρτήτως κόστους κι ας κοστίζουν πέντε φορές παραπάνω, από 315 ως 370 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 55 € του λιγνίτη.» Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ενώ θα περιμέναμε να σταματήσει το έγκλημα η καινούρια κυβέρνηση, απεναντίας πέρασε τροπολογία τον Αύγουστο που λέει για να μη χαλάσουμε το προφίλ μας δεν ανεβάζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Κι επειδή αυτοί οι κύριοι συνεχώς ζητάνε, παρόλο που οι τιμές είναι προκλητικές, το άνοιγμα που δημιουργήθηκε θα το καταβάλλει λέει η ΔΕΗ. Ποια ΔΕΗ; Από πού θα τα βρει η ΔΕΗ; Μιλάμε για περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού και για περισσότερα από 800 εκατ. σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) την επόμενη τριετία. Άρα οδηγούμε την επιχείρηση στο γκρεμό. Απαράδεκτη η τροπολογία που πέρασε τον Αύγουστο.»

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο γενικός γραμματέας του «ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», Αθανάσιος Μάστορας, αποκάλυψαν στην παραπάνω εκδήλωση ότι από τη νέα χρονιά- παρόλο που φέτος ο λιγνίτης ήταν στα χειρότερά ποσοστά της ιστορίας του- θα πέσει κι άλλο.

Ανέφεραν ειδικότερα ότι το 2017 οι προβλέψεις είναι ότι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή όσο έβγαζε μόνο το ορυχείο Νοτίου Πεδίου! «Αντιλαμβάνεστε ότι με 25 εκατ. που καλούνται να βγάλουν θα δουλέψουν μόνο για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ Αμυνταίου και περιορισμένα ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ως μονάδα βάσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου και δήλωσε ότι «μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων και των εργοστασίων. Κανένας δεν θα πληρώνει εργαζόμενους που δεν θα δουλεύουν.»

«Εδώ έρχεται η ρήση της Κουρίδου: το μισό προσωπικό τι θα το κάνουμε;» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο Α. Μάστορας στη δική του παρέμβαση.

Πηγή: e-ptolemeos.gr