- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κραυγή αγωνίας από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (video, pics)

Τα πολλά, και στις περισσότερες περιπτώσεις ανυπέρβλητα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Φλώρινα, παρουσία του διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Τσακίρη και του υποδιοικητή Δημήτρη Χριστοφορίδη.

Στη συζήτηση υπήρξαν και στιγμές έντασης, απόρροια της κατάστασης που επικρατεί.

Ανάμεσα στα πολλά θέματα που έθιξαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ήταν η μη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί, η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και συνολικά οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, οι μειωμένες συντάξεις και μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον καθένα προσωπικά, αλλά και το σύνολο.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φλώρινας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του, Σάββας Σαπαλίδης, το 40% των μελών του ΕΒΕ έχει βάλει ήδη λουκέτο και όσοι ενεργοί αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ασφαλιστικές και φορολογικές. Υπογράμμισε δε πως οι επιχειρηματίες κάνουν τεράστια προσπάθεια να μείνουν «ζωντανοί», ενώ αναφέρθηκε και στην ανεργία που φτάνει το 37% και των νέων το 78%.

Από την πλευρά τους, διοικητής και υποδιοικητής του ΟΑΕΕ, αναφέρθηκαν κυρίως στον ΕΦΚΑ, το νέο ασφαλιστικό φορέα που θα δημιουργηθεί από την 1/1/2017.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, στόχος του ΕΦΚΑ είναι αφενός να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που έχουν όλα τα ταμεία και αφετέρου να υπάρξει δικαιότερη καταβολή εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα του καθενός.

Ακόμα, ο διοικητής του οργανισμού σημείωσε πως ο νέος ασφαλιστικός φορέας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με ελλείμματα τα οποία θα καλύψει το κράτος.

Ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, όπως τη ρύθμιση των 100 δόσεων για αποπληρωμή των χρεών, αλλά και την επανένταξη όσων έχασαν τη ρύθμιση, το νόμο για τους υπερήλικους που μπορούσαν να πάρουν σύνταξη ακόμα κι αν είχαν χρέη, τη ρύθμιση πάγιων ζητημάτων των αυτοκινητιστών, τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου και τη δέσμευση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, υπογράμμισε πως ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει περίπου το 20% του φορολογητέου εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές.

Δείτε στο video το μεγαλύτερο μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης.

dsc_0165 dsc_0167 dsc_0171 dsc_0174 dsc_0175 dsc_0176