- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στήνουν παιχνίδια με τα φασόλια των Πρεσπών

Σε μία σεζόν που εξελίσσεται ιδανικά, έπειτα από την καταστροφική περσινή λόγω χαλαζόπτωσης, ξεκινά η συγκομιδή των ονομαστών φασολιών Πρεσπών στο ομώνυμο εθνικό πάρκο στην ακριτική Φλώρινα. Αντίθετα, στη γειτονική Καστοριά, όπου η συγκομιδή των εξίσου φημισμένων γιγάντων-ελεφάντων ξεκίνησε ήδη, οι παραγωγοί μετρούν σημαντικές απώλειες από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, στη Χρυσούπολη Καβάλας η ζέστη έχει αποδεκατίσει την παραγωγή των μικρόσπερμων πλακέ φασολιών και η χρονιά προμηνύεται δύσκολη.

Το δικό τους μερίδιο στην αγορά διεκδικούν τα φασόλια βιολογικής καλλιέργειας, την ώρα πάντως που η ανοιχτή πληγή των μαζικών «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενου φασολιού συνεχίζει να αιμορραγεί, πλήττοντας τους παραγωγούς, εξαπατώντας τους καταναλωτές και απαξιώνοντας το άριστο ελληνικό προϊόν.

Είναι ενδεικτικό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, και παρά τη σχεδόν ολική καταστροφή της περσινής παραγωγής φασολιών στην Πρέσπα λόγω χαλαζόπτωσης, οι λαϊκές αγορές συνέχιζαν να πωλούν σε τσουβάλια και σε άφθονες ποσότητες «φασόλια Πρεσπών» (!), που στην πραγματικότητα ήταν στο σύνολό τους εισαγόμενα από την Κίνα, την Τουρκία, την Αργεντινή, τον Καναδά και άλλες χώρες.

«Πιστοποιημένο φασόλι Πρεσπών δεν πωλείται χύμα, παρά μόνο συσκευασμένο», φωνάζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», που διαχειρίζεται άνω του 50% της παραγωγής της περιοχής, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το καταναλωτικό κοινό και να χτυπήσουν το φαινόμενο μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των «μαϊμού» φασολιών. Το προϊόν διατίθεται σε συσκευασίες από 250 γραμμάρια έως και 20 κιλά, στις οποίες αναγράφεται το όνομα παραγωγού, ο κωδικός του αγροτεμαχίου καθώς και η ημερομηνία λήξης. Ακόμη κι αυτή η προσπάθεια όμως προσκρούει στην κουλτούρα ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων καταναλωτών, που δεν εμπιστεύεται το συσκευασμένο και θέλει να ανοίγει τη συσκευασία για να δει την κατάσταση του προϊόντος.

«Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μια χαβούζα τροφίμων και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη», λέει στον «Αγρότη» ο πρόεδρος του «Πελεκάνου», Νίκος Στεργίου.

Την περσινή σεζόν ο συνεταιρισμός διέθεσε στην αγορά λιγότερους από 500 τόνους φασολιών, δηλαδή ούτε το 1/3 μιας κανονικής παραγωγής. Η χρονιά αυτή αποτελεί πλέον μια κακή ανάμνηση για τους 36 παραγωγούς-μέλη του, οι οποίοι βιώνουν φέτος μια σεζόν «φουλ» παραγωγής. Εδώ και μερικές μέρες βρισκόμαστε στη φάση που έχουν κοπεί οι ρίζες και έχουν αφεθεί τα φασόλια να ξεραθούν.

«Πάμε πολύ καλά και πρώτα ο Θεός ξεκινάμε συγκομιδή τις επόμενες μέρες. Αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο φαινόμενο θα έλεγα ότι αγγίζουμε την τελειότητα», τόνισε ο κ. Στεργίου, ο οποίος αναμένει φέτος παραγωγή 1.500 τόνων σε άριστη ποιότητα και με πρωιμότητα σχεδόν ενός μήνα. Στα 5.600 στρέμματα των καλλιεργητών-μελών του Συνεταιρισμού, σε σύνολο 11.000 στρεμμάτων που καλλιεργούνται στην περιοχή, το φασόλι είναι μονοκαλλιέργεια, ενώ παράγονται οι ποικιλίες γίγαντας-ελέφαντας, μαύρος γίγαντας και μεγαλόσπερμα πλακέ. Σχεδόν το σύνολο του προϊόντος (96%) διατίθεται στην ελληνική αγορά, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της πανελλαδικής παραγωγής γίγαντα-ελέφαντα. Οι τιμές παραγωγού, όπως διευκρίνισε ο κ. Στεργίου, θα εξαρτηθούν από τον ανταγωνισμό και από άλλες συνθήκες, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, της τάξης των 3,30 – 3,40 ευρώ το κιλό.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: ethnos.gr