- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αυτό που θέλουν οι εργοδότες – το προφίλ του ιδανικού εργαζομένου

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net

Ενώ η ανεργία σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και μεγάλος αριθμός εργατικού δυναμικού – ανεξάρτητα από το ηλικιακό κριτήριο- βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας, έρευνα της ManpowerGroup(2016/2017 Talentshortagesurvey) αναδεικνύει ότι 59% των Ελλήνων εργοδοτών δυσκολεύεται να εντοπίσει τον κατάλληλο εργαζόμενο για τη θέση εργασίας που προσφέρει.

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Εύλογα αναρωτάται κανείς.

Είναι δυνατόν να έχουμε σήμερα μια νέα γενιά με τόσα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά), εργοδότες που ζητούν εργαζομένους και παρόλα αυτά να μην πληρώνονται άμεσα οι θέσεις εργασίας;

Την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση δίνει κανείς εύκολα, εάν αναλογιστεί με σοβαρότητα τι είναι αυτό που ψάχνει η αγορά εργασίας, τι είναι αυτό που θέλει ο εργοδότης από τον εργαζόμενό του.

Είναι τα τυπικά προσόντα; Ναι, βέβαια. Όλοι οι εργοδότες αναζητούν εργαζομένους με βασικές ικανότητες πιστοποιημένες από φορείς εκπαίδευσης.

Φτάνουν αυτά ή μήπως οι απαιτήσεις των εργοδοτών είναι κι άλλες;

Δυστυχώς, σήμερα, το ‘χουμε όλοι πια καταλάβει- το πτυχία/ τα πτυχία δεν επαρκούν. Η λήψη ενός ή περισσοτέρων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση το κριτήριο ένταξης στην αγορά εργασίας. Το παιχνίδι σήμερα πια παίζεται αλλού. Η μαγική λέξη που κάνει τη διαφορά είναι μία «ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ». Άτομα με ανεπτυγμένες δεξιότητες –πιστοποιημένες ή μη, δεν έχει μεγάλη σημασία- κοινωνικές, επικοινωνιακές, προσωπικές, τεχνικές, μεθοδολογικές, οργανωτικές, μαθησιακές είναι αυτές που ζητούν σήμερα οι εργοδότες.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα «Προσωπικές δεξιότητες για την ανάδειξη ταλέντου στην εργασία για το 2016» (ManpowerGroup) που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή 3.791 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έρευνα:

-οι δεξιότητες παίζουν σημαντικό και διαχρονικό ρόλο σε όλες τις γενεές των εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι ψηφιακές δεξιότητες δεν αφορούν μόνο τη νέα γενιά, αλλά είναι βασική απαιτούμενη δεξιότητα και για τους εργαζομένους που είναι πάνω από 50 ετών.

-Το ιδανικό προφίλ του εργαζομένου σκιαγραφείται από έναν συνδυασμό δεξιοτήτων, οι βασικότερες από τις οποίες είναι η επίλυση προβλημάτων, η προσήλωση στον στόχο, η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα, η δια βίου μάθηση.

Αξιοποιώντας λοιπόν, τα ερευνητικά δεδομένα που έρχονται να μας μεταφέρουν τις τάσεις της αγοράς εργασίας νομίζω ότι πρέπει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, παράλληλα με την απόκτηση των τυπικών προσόντων αποτελεί το κλειδί για την ένταξη στην αγορά εργασίας. Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψω να επισημάνω ότι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων είναι μία διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Κλείνοντας, σας παραθέτω έναν αστικό μύθο που αναφέρεται για το CarnegieHall, φημισμένο χώρο συναυλιών κλασσικής μουσικής στη Νέα Υόρκη. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποτε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης ένας περαστικός σταμάτησε τον διεθνούς αναγνώρισης βιολονίστα JaschaHeifetzκαι τον ρώτησε: «Μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να φτάσω στο CarnegieHall;» «Ναι, απάντησε ο Heifetz, με εξάσκηση, με εξάσκηση, με εξάσκηση!»