- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εντυπωσίασε το ρεσιτάλ πιάνου του Χρήστου Λενούτσου

Ένα πολύ ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα  ‘Θ.Αγγελόπουλος» από τον καθηγητή του Ωδείου Χρήστο Λενούτσο. Το κοινό που τίμησε με την παρουσία του το ρεσιτάλ είχε την χαρά να απολαύσει μια άρτια εκτέλεση σε ένα πρόγραμμα πολύ προσεκτικά επιλεγμένο από τον καλλιτέχνη.

Ο Χρήστος Λενούτσος επέλεξε αγαπημένους για εκείνον συνθέτες, το έργο των οποίων συνδέουν ιδιαίτεροι συνεκτικοί ιστοί. Στο πρώτο μέρος ερμήνευσε τα ιντερμέδια αρ.117 του Μπραμς, έργο γραμμένο στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνθέτη, αποδίδοντας με άνεση όλες τις λεπτές διακυμάνσεις ήχου που απαιτεί το έργο, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον συνθέτη ως «το νανούρισμα όλων μου των θλίψεων».

Ακολούθησε η σονάτα του Μπετόβεν, η επονομαζόμενη «του σεληνόφωτος». Η στυλιστική προσέγγιση του ύφους, η ανάδειξη της ορχηστρικής σκέψης στην πιανιστική γραφή και η ωριμότητα στην ερμηνευτική προσέγγιση σηματοδότησαν την εκτέλεση. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε αρχικώς ένα έργο για εκκλησιαστικό όργανο του Μπουξτεχούντε -ηγετικής φυσιογνωμίας στη μουσική της εποχής μπαρόκ- στην μεταγραφή που έκανε για πιάνο ο νεαρός Προκόφιεφ, όταν μελετούσε το έργο.

Το ρεσιτάλ ολοκληρώθηκε με την δεύτερη σονάτα για πιάνο του Προκόφιεφ. Έργο απαιτητικό στην δεξιοτεχνία και την πολυστυλιστικότητά του, αναδεικνύει τα προσόντα τα οποία διέθετε ως πιανίστας ο νεαρός συνθέτης. Προσφέρει έτσι μια ευκαιρία στον σύγχρονο εκτελεστή να αναμετρηθεί με την δυσκολία και να αναδείξει τις δικές του ικανότητες. Πράγμα το οποίο πέτυχε ο Χρήστος Λενούτσος με την καθαρή τεχνική του, την άνεση στην αλλαγή ύφους και την ικανότητα να ελέγξει την αντήχηση της δύσκολης από άποψη ακουστικής αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.

Το Ωδείο τον συγχαίρει για την εμφάνισή του και τον ευχαριστεί που πρόσφερε μια τέτοιου επιπέδου συναυλία στο κοινό της Φλώρινας.

Με εκτίμηση

Βασίλειος Κίτσος

Διευθυντής Ωδείου Φλώρινας