- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μια προσέγγιση στο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη (video, pics)

Μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσίασε χθες στο κοινό της Φλώρινας ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης.

Έχοντας ως στόχο να γίνει το «Άξιον Εστί» κατανοητό απ’ όλους τους Έλληνες και όλους τους ακροατές της ελληνικής μουσικής, ο μαέστρος – που έχει χριστεί ως ιδανικός εκτελεστής του έργου από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη – μοιράστηκε τη γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο, σε μια διάλεξη που συνδιοργάνωσαν το Ωδείο Φλώρινας, ο Σύλλογος Θεσσαλών Φλώρινας και η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας.

Κατά τη διάλεξή του, χρησιμοποίησε μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Παράλληλα, προβλήθηκαν αποσπάσματα από την μουσικοθεατρική παράσταση του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης – Ποιος τη ζωή μου».

Στο πλαίσιο της διάλεξης, παρουσιάστηκαν ακόμα χορογραφίες από το Χοροθέατρο της Λέσχης Πολιτισμού σε τραγούδια από το Άξιον Εστί και χορογραφία της Βιβής Κοσκοσά, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η μαθητική χορωδία και η χορωδία γονέων του Ωδείου. Στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια του Συλλόγου Θεσσαλών.

Μία μέρα νωρίτερα, ο κ. Ορφανίδης πραγματοποίησε σεμινάριο ερμηνείας αποσπασμάτων του «Άξιον Εστί».

Δείτε στο παρακάτω video ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της εκδήλωσης.

dsc_0621 dsc_0632 dsc_0638 dsc_0640 dsc_0644 dsc_0645 dsc_0647 dsc_0653 dsc_0676 dsc_0678