- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του ΕΕΕΕΚ Φλώρινας για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η παγκόσμια ημέρα Ατόμων με αναπηρία καθιερώθηκε με απόφαση του Ο.Η.Ε  το 1992 και τιμάται κάθε χρόνο στις  3 του Δεκέμβρη,  δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κρατικές δομές και υπηρεσίες αλλά και στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, να ενσκύψουν με περισσότερη ευαισθησία  στα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Πιο συγκεκριμένα:

  Η αναγνώριση του δικαιώματος για εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία κινείται στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ισότητας. Σε μία ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους ώστε να μορφωθούν, να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να προσφέρουν  και να ζουν με αξιοπρέπεια . Το ίδιο ασφαλώς  πρέπει να ισχύει και για τα άτομα με αναπηρία μηδενός εξαιρουμένου, ανεξαρτήτως του μικρού ή μεγάλου βαθμού των δυσκολιών τους. Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση  κατάφερε, μετά από πολλές αλλαγές και επαναπροσδιορισμούς του ρόλου της και των στόχων της, να δώσει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση αναγνωρίζοντας τις ατομικές  δεξιότητες – ικανότητες  του καθενός ξεχωριστά. Μέσω της εκπαίδευσής τους , πολλά από τα άτομα με αναπηρία  μπορούν σήμερα να λειτουργούν πλέον αυτόνομα και να διεκδικούν μια θέση εργασίας την οποία και κερδίζουν, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερο ζήλο. Με τον τρόπο αυτό προσφέρουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους, γεγονός που τους καθιστά χρήσιμους και  αναγνωρίσιμους  ,ενώ ταυτόχρονα  τονώνει την αυτοπεποίθησή τους  καταρρίπτοντας  παράλληλα το μύθο περί ανικανότητάς τους.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Φλώρινας  με σεβασμό πάντα στο δικαίωμα στη μόρφωση και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια στέκεται αρωγός όλης αυτής της προσπάθειας ,  προκειμένου οι μαθητές του να αποκτήσουν τις γνώσεις ,αλλά και την ετοιμότητα ,ώστε να ενταχθούν ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν.

Με σεβασμό στην αναπηρία,

Ο Σύλλογος  Διδασκόντων του  ΕΕΕΕΚ Φλώρινας και η Δ/ντρια Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φλώρινας

Τραϊανοπούλου Μαρία