- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ν. Λυγερός: «Θα επιβιώσει η Συνθήκη των Σεβρών και όχι της Λωζάνης» (video, pics)

Με εκτενείς αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι και επίκαιρη, ο κορυφαίος στρατηγικός ομιλητής Δρ Νίκος Λυγερός ξεκίνησε την ομιλία του με θέμα «Η στρατηγική ενάντια στη βαρβαρότητα», χθες βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας.

Προσκεκλημένος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας, ο κ. Λυγερός ανέφερε μια σειρά πράξεων βαρβαρότητας και πολλές λεπτομέρειες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι λάθος μας που δεν είναι την έχουμε διαβάσει, καθώς περιέχει σημαντικά στοιχεία αν και γραμμένη από την πλευρά των νικητών, δηλαδή της Τουρκίας. Ιδιαίτερα στάθηκε στα άρθρα 15 (που αφορά τα νησιά) και 20-21 (που αφορούν την Κύπρο), αλλά και στο άρθρο 59 που αναφέρει πως για όλα φταίει η Ελλάδα.

Έπειτα, αναφέρθηκε στους συμβολισμούς που κρύβουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ, αλλά και σημαίες χωρών όπως την Κύπρου ή η σημαία της ενταξιακής υποψηφιότητας της Τουρκίας.

Μεγάλο μέρος της εισήγησης του αφιερώθηκε στο προσφυγικό. Ο κ. Λυγερός, αφού υπογράμμισε πως πρόσφυγας είναι αυτός που ζητά πολιτικό άσυλο στην πρώτη χώρα που δεν έχει πόλεμο, έφερε μια σειρά παραδειγμάτων της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης για να υπερτονίσει τα λάθη που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς και τα όσα κρύβονται πίσω από τις κινήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και της Τουρκίας.

Η εισήγησή του ολοκληρώθηκε με αναφορά στη Συνθήκη του Βερολίνου του 1878, ενώ με τη φράση «θα επιβιώσει η Συνθήκη των Σεβρών και όχι της Λωζάνης», έδωσε το στίγμα για την επόμενη μέρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις συζητήσεις που διεξάγονται για το Κυπριακό, για την Αλβανία κ.λπ.