- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επανεμφάνιση κρούσματος της γρίπης των πτηνών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει ότι στις 19/12/2016 εμφανίστηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε κύκνο στο Δέλτα του Έβρου, το οποίο με βάση τα επιζωοτιολογικά δεδομένα εκτιμάται ότι ανήκει στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο H5N8, που έχει ήδη επιβεβαιωθεί στην Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Κροατία.

Λαμβάνοντας υπόψη:

α) τα επιζωοτιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ανησυχητική εξάπλωση των κρουσμάτων  του νοσήματος σε διάφορες περιοχές και  χώρες της Ευρώπης,

β) τις αυξημένες αυτή την περίοδο μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών  των αγρίων πτηνών της ελληνικής ορνιθοπανίδας, και το γεγονός ότι περιοχές του νομού μας (λίμνες, ποτάμια, υγροβιότοποι, κλπ) αποτελούν σταθμό διέλευσης και παραμονής μεταναστευτικών πτηνών, επισημαίνουμε την επιτακτική  ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας και ιδιαίτερα των μέτρων εκείνων που μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 258971/26-8-2008 (Β΄1785) Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» προβλέπεται άμεση λήψη μέτρων και υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις αυτής. Με βάση τα προβλεπόμενα στην παραπάνω απόφαση:

Μέχρι να επανεκτιμηθεί η συνολικότερη επιζωοτιολογική κατάσταση αναφορικά με τη νόσο, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πουλερικά που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η σύσταση αυτή αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία ή ημιελεύθερα που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.

Υπάλληλοι παρεμφερών υπηρεσιών, μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, οφείλουν να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανόντων  πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου.

Επισημαίνουμε πως μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α παρόλο που πολλοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί σ’ αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων σε πτηνά.

Για κάθε νεότερο δεδομένο το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας θα επανέλθει  με νέα ανακοίνωση.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ