- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Περί Εκκλησιαστικών σχολείων

Τα Γενικά εκκλησιαστικά Λύκεια-Γυμνάσια δεν διαφέρουν ως προς τις γνώσεις που προσφέρουν από τα υπόλοιπα Γενικά Λύκεια-Γυμνάσια. Διδάσκεται η ίδια ύλη και στις δύο περιπτώσεις. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζουν τα εκκλησιαστικά σχολεία είναι ότι έχουν κάποιες θεολογικές συνήθειες- θα λέγαμε-όπως το μάθημα της Βυζαντινής μουσικής. Το μάθημα αυτό είναι απλό στη διδασκαλία του και φυσικά όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί πιο πολύ με τη βυζαντινή μουσική μπορεί να εκμεταλλευτεί το μάθημα του σχολείου στο έπακρο. Επίσης υπάρχουν και 2-3 μαθήματα θεολογικά ανάλογα με την τάξη, στη θέση των  εικαστικών και άλλων μαθημάτων. Για παράδειγμα το μάθημα για τα μυστήρια, τις ιερές ακολουθίες, την ένδυση των ιερέων και όχι κάτι το υπερβολικό.

Αυτά αποτελούν θεολογική γνώση, απαραίτητη σε ένα μαθητή που είναι Χριστιανός ορθόδοξος στην «πράξη». Τα εκκλησιαστικά σχολεία δίνουν ίσες ευκαιρίες και ακόμη περισσότερες για να εισαχθούν οι μαθητές (ανεξαιρέτου ηλικίας) σε ανώτατες σχολές. Τα σχολεία μας δίνουν σε όλους την ευκαιρία να φοιτήσουν ανεξάρτητα από φύλο,χρώμα, φυλή. Μοναδικοί όροι είναι να είναι κάποιος μαθητής Χριστιανός ορθόδοξος και συγκεκριμένα στα Εκκλησιαστικά του νομού Φλώρινας,Πάτμος,Πάτρας και Λαμίας και φυσικά στην Αθωνιάδα (Άγιον όρος) οι μαθητές θα πρέπει να είναι και αγόρια.

Η κακή φήμη που συνοδεύει τα εκκλησιαστικά σχολεία είναι αναμενόμενη, διότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς σήμερα  στην εποχή του υλισμού ό,τι έχει σχέση με το Θείο.Ελπίζω με την παρούσα σκέψη μου να αναθεωρήθηκαν κάποια πράγματα!
Νάκος Παντελεήμων
Μαθητής του Γενικού εκκλησιαστικούΛυκείου – Γυμνασίου σχολείου Φλωρίνης