- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ταξιδεύοντας… Νυμφαίο

Το Νυμφαίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν πρωτοείδα σχετικά τυχαία κάποιες φωτογραφίες του, από ένα φίλο. Μετά ανακάλυψα πως είναι πολύ κοντά μου και σκέφτηκα πως αξίζει να το επισκεφθώ. Αυτή η απόφαση δεν φαντάστηκα ποτέ πως θα με έφερνε αντιμέτωπο με μία σκέψη: Πώς δεν είχα πάει μέχρι τώρα.

Το Νυμφαίο είναι ορεινό βλαχοχώρι που βρίσκεται στο Νομό Φλώρινας, μόλις 20 λεπτά από την πόλη της Φλώρινας, με εύκολη πρόσβαση από την Εγνατία Οδό. Με αυτές τις πληροφορίες και ένα δωμάτιο μέσω booking ξεκίνησα να φτάσω σε ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, όπως λέγεται. Μόλις μιάμιση ώρα από τη Βέροια και μέσω της Εγνατίας και της Εθνική οδού Κοζάνης – Πτολεμαϊδας και Πτολεμαϊδας – Φλώρινας, έφτασα σε ένα χωριό που έχει μια εικόνα διαφορετική πέτρινα ομοιόμορφη αλλά συναρπαστική, με χαρακτηριστικές στέγες και δρομάκια, μια φύση κυριολεκτικά μοναδική να το περιβάλλει και ένα τοπίο απόκοσμο και ιδανικό για φωτογραφίες. Τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν στον οικισμό, και έτσι παρκάραμε στο ειδικό πάρκινγκ πιο πριν μιας και η οργάνωση είναι άριστη και ξεκινήσαμε το περπάτημα. Το Νυμφαίο ( η αρχική ονομασία του ήταν Νιβεάστα, που στα βλάχικα σημαίνει νύμφη ) γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από το 18ο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παλιά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, φιλόξενα στέκια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

nymfaio2

Μοναδικά αρχοντικά διακοσίων ετών που ακτινοβολούν περηφάνια και μια αρχοντιά άλλης εποχής, παραδοσιακά μαγαζιά με κάθε λογής τοπικά προϊόντα, μοναδικά πέτρινα δρομάκια που σε οδηγούν σε κάθε γωνιά ενός πραγματικά διαφορετικού χωριού, που εκπέμεπει ιστορία. Οι στέγες που θα δείτε σε όλα τα σπίτια από λαμαρίνα είναι μοναδικές και σήμα κατατεθέν από μακριά. Το περπάτημα μέσα στην απίστευτη φύση συνεχίζεται ανάμεσα σε μανιτάρια και οξυές και ακολουθούμε το μονοπάτι προς το σπιτάκι του Αρκτούρου και στο καταφύγιο άγριας ζωής της Αρκούδας για μια μοναδική ξενάγηση, και μοναδική στην Ελλάδα. Το Νυμφαίο έχει όλα τα θετικά στοιχεία ενός διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού που σε κάνουν να κολλάς, αλλά και ένα ακόμη που το κάνει αυναγώνιστο. Τους ανθρώπους του. Φιλόξενοι ως εκεί που δεν πάει, περήφανοι για το χωριό τους και την εικόνα που έχει, έτοιμοι να κάνουν ότι μα ότι χρειαστεί για να κάνουν τον επισκέπτη να μη θέλει να φύγει από αυτόν τον ορεινό παράδεισο. Το φαγητό στην πλατεία ποιοτικό και με βάση το κρέας φυσικά, τα τοπικά προϊόντα ασυναγώνιστα σε γεύση και τιμή, και οι ξενώνες του προσεγμένοι σε κάθε στοιχείο από τη διακόσμηση μέχρι το πρωινό, κάτι που στο Νυμφαίο είναι μια ξεχωριστή ιεροτελεστία. Από το Νυμφαίο αξίζει να δείτε τη Νίκειο σχολή δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σε κάποιο σημείο του χωριού θα βρείτε το βιβλίο του Νυμφαίου το ξεφύλλισμα του οποίου θα σας κάνει να ξεχάσετε την ώρα.

nymfaio3

Συγκεκριμένα τώρα. Όσον αφορά την εποχή, καλύτερα είναι θεωρώ το Χειμώνα. Το χιονισμένο Νυμφαίο είναι μοναδικό, οι ξενώνες ζεστοί και φιλόξενοι, και το χιονοδρομικό του Πισοδερίου σε πολύ κοντινή απόσταση. Όσον αφορά τη διαμονή αναζητήστε τον ξενώνα της κυρίας Αργυρώς, όπου η λέξη φιλοξενία είναι μικρή για να πειριγραψεις την εμπειρία. Το πρωινό είναι το καλύτερο που έχετε φάει, και είναι τόσο πολύ που θα σας δώσει και για το δρόμο μαζί με καφεδάκι πακέτο. Μπορείτε να πάτε Άνοιξη και να κάνετε ποδηλασία τριγύρω σε μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς αλλά και ιππασία πολύ κοντά από το χωριό. Το φαγητό είναι παντού υπέροχο και οι τιμές πολύ καλές. Διάβασα πως το Νυμφαίο είναι στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, για την Ευρώπη δεν ξέρω, αλλά μπορώ σίγουρα να σας πω πως το Νυμφαίο είναι από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, και οι άνθρωποί του αξίζουν το 100% αυτής της φράσης για τη δημιουργία αυτού του ορεινού παραδείσου. Θα κλείσω την περιγραφή με την ευχή να έχουμε και στην Ημαθία κάποια στιγμή ένα τέτοιο ορεινό οικισμό που να μας γεμίζει περηφάνια. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα μοναδικά τοπικά κρασιά. Αφήστε την κυρία Αργυρώ να σας δείξει τι θα πει πρωινό. Καλές βόλτες.

Γιάννης Τσιαμήτρος