- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Μήνυμα του βουλευτή Κώστα Σέλτσα για την Πρωτομαγιά

Μια ακόμη τιμημένη Εργατική Πρωτομαγιά ξημέρωσε και δίνει για άλλη μια χρονιά το στίγμα των αγώνων και των διεκδικήσεων όλου του κόσμου της εργατιάς. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί πλέον επίσημη και υποχρεωτική αργία του κράτους τόσο για συμβολικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Ο συμβολικός λόγος, είναι για να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης που διεκδικεί αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και ο ουσιαστικός λόγος είναι για να αναδείξουμε διεθνώς, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μέσω της υποτίμησης της εργασίας με το πρόσχημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

 Η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των προηγούμενων χρόνων φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης. Παρά τη δυσμενή αυτή συγκυρία, εδώ και δύο χρόνια γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια αποκατάστασης των αδικιών και διάσωσης όσων δικαιωμάτων έχουν επιβιώσει. Καταφέραμε ήδη να πετύχουμε την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Δεν αυξήθηκε το όριο των ομαδικών απολύσεων ενώ δεν καθιερώθηκε και το δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out). Η φετινή Πρωτομαγιά όμως πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους και στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανεργίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί ενεργά δίπλα στους ανέργους και τους εργαζόμενους μέσα σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης συλλογικότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως προς τα εργασιακά δικαιώματα, ο στόχος ήταν και παραμένει η επιστροφή στη θεσμική κανονικότητα με ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ας γίνει, λοιπόν, η φετινή Πρωτομαγιά η αφετηρία για ένα καλύτερο και πιο υγιές εργασιακό περιβάλλον, που θα θέσει τις βάσεις για την πλήρη αποκατάσταση των αδικιών.