- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο δήμαρχος Φλώρινας στο συλλαλητήριο κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ (video, pics)

Στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία των εργαζομένων ΔΕΗ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρευρέθηκε την Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Βοσκόπουλος.

Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ και συμμετείχαν φορείς από όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Κατά την ομιλία του ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Οφείλω να σας συγχαρώ όλους που βρίσκεστε σήμερα εδώ και ελπίζω την επόμενη φορά να είμαστε πολύ περισσότεροι, ώστε να καταλάβουν στην Αθήνα, ότι δεν ξεπουλιούνται τα εδάφη της Δυτικής Μακεδονίας, δεν ξεπουλιέται η ΔΕΗ, δεν πουλάμε τίποτα το οποίο ανήκει και πρέπει να ανήκει στο δημόσιο.

Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις για την περιοχή μας. Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και των ορυχείων σε ιδιώτη, δυστυχώς, είναι πλέον γεγονός, καθώς αποτελεί απόφαση της παρούσας συγκυβέρνησης, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διορθώσει τα δικά της λάθη και τις δικές της αδυναμίες σε βάρος της χώρας μας και της μεγαλύτερης βιομηχανίας, της ενέργειας,

Η ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς πόλους της χώρας, λόγω των κοιτασμάτων λιγνίτη που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν σε αυτή.

Η μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας στον ελλαδικό χώρο πραγματοποιείται στην περιοχή μας και η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ έχει συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση των ακριτικών μας περιοχών με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πληρώσαμε, όμως, χρόνια τώρα το τίμημα αυτό με δυσμενέστατες επιπτώσεις στο φυσικό μας περιβάλλον, συνέπειες οι οποίες συνέβαλαν στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του τόπου μας, αλλά και στην αύξηση των πασχόντων  από καρκίνο.

Παλέψαμε χρόνια και συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να μειωθεί η ρύπανση και έχουμε καταφέρει πολλά, χάρη στο κοινωνικό πρόσωπο που έχει επιδείξει κατά καιρούς η ΔΕΗ, το οποίο δεν ήταν ποτέ αρκετό. Μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί ποια θα είναι η συμπεριφορά των ιδιωτών, όπου το μόνο που θα τους ενδιαφέρει είναι το καθαρό κέρδος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποδεικνύουν αυτό που ισχυρίζομαι, είναι η πλήρης εκμετάλλευση των ορυχείων της Αχλάδας στη Φλώρινα από ιδιώτη, καθώς και των ορυχείων της Βεύης- Βαρβούτη, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και μια δεκαετία  με πολλά χρέη προς την τοπική κοινωνία, που δημιουργήθηκαν από τον ιδιώτη.

Η παρουσία των ιδιωτών θα σημάνει άμεσα και την παρουσία πολλών δυσλειτουργιών, όπως η μείωση των μισθών, οι απολύσεις εργαζομένων, οι σκληρότερες συνθήκες εργασίας σε ένα ήδη δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, ο κίνδυνος της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων, η διαφυγή κονδυλίων από την τοπική αγορά,και, κυρίως, ο φόβος στους κατοίκους της περιοχής για ένα αβέβαιο αύριο με αποτέλεσμα την ερημοποίηση των ακριτικών συνόρων μας και της τόσο δοκιμασμένης Δυτικής Μακεδονίας. Και φυσικά, ούτε λόγος δεν θα μπορέσει να γίνει πλέον για τις μετεγκαταστάσεις των τοπικών κοινοτήτων, όπως της Αχλάδας, των Αναργύρων και άλλων, γιατί κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο δεν θα πληρώσει ένα τόσο μεγάλο κόστος.

Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και ως μέλος του δικτύου Ενεργειακών Δήμων με την ιδιότητα του Δημάρχου Φλώρινας, κάνω ξεκάθαρη τη θέση μας για την ανάπτυξη της ΔΕΗ με δημόσιο χαρακτήρα στην περιοχή μας. Είμαστε ενεργειακό κέντρο και θέλουμε να παραμείνουμε ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα. Θέλουμε τη ΔΕΗ να λειτουργεί με τον δημόσιο χαρακτήρα της, θέλουμε τα ορυχεία μας να λειτουργούν και να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, θέλουμε νέες μονάδες όπως  η «Μελίτη 2» και η «Πτολεμαΐδα 5» να κατασκευαστούν και να λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενοι για όσο επαρκεί το εθνικό μας καύσιμο, τον λιγνίτη. Θέλουμε μια ΔΕΗ που θα συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και δεν θα αποτελεί το «μεγάλο αφεντικό», για να πετύχουμε τους στόχους μας και να λύσουμε βασικά μας προβλήματα.

Φτάνει πια η λεηλασία της περιουσίας του λαού!! Θέλουμε δημόσια και με κοινωνικό πρόσωπο ΔΕΗ και όχι ιδιώτες!!

Από αυτό το βήμα θέλω με τον πιο αποφασιστικό τρόπο να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς με τον ρόλο που μας ανατέθηκε από την κοινωνία θα είμαστε θερμοί συμπαραστάτες στον αγώνα σας. Γιατί ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας! Είναι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αγώνας ολόκληρου του λαού της Δυτικής Μακεδονίας»!