- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Βιωματικά εργαστήρια για την εθνοπολιτισμική διαφορετικότητα στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας (video, pics)

Με τη συμμετοχή 180 φοιτητών και φοιτητριών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 25 και 26 Απριλίου, για δεύτερη χρονιά, βιωματικά εργαστήρια για την εθνοπολιτισμική διαφορετικότητα και τον ενεργό πολίτη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε επίπεδο Παιδαγωγικής Σχολής- Τμήμα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης- σε συνεργασία με την Action Aid, με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας και του Εργαστηρίου Μεταναστευτικών Σπουδών.

Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η Νεκταρία Παλαιολόγου, Αν. Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, συντονίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους μετανάστες μαθητές και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που υλοποιούνται στο Πανεπιστήμιο.

Συνεργάτιδες στα βιωματικά εργαστήρια ήταν οι εμψυχώτριες της Action Aid, Δήμητρα Ντιρογιάννη και Δέσποινα Καρδογέρου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό-καλωσόρισμα η Καθηγήτρια Ελένη Τσακιρίδου, Αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Προσωπικού.
Συμμετείχαν οι Καθηγήτριες: Βάσω Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής, Κατερίνα Δημητριάδου Καθηγήτρια Διδακτικής και Δόμνα Μιχαήλ, Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και η Δόμνα Κωτσαλίδου, Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης.

Στο σεμινάριο παρουσίασαν τη βραβευμένη δουλειά τους «Θέλω κάτι να σου πω, έχω δικαιώματα και εγώ!», οι εκπαιδευτικοί Στέλλα Μαβίδου, από το ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βεύης και Μαρία Θεοχάρη από το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Κλεινών.

Τα βιωματικά εργαστήρια

Στο «ξενοδοχείο της διαφορετικότητας» το παιχνίδι ρόλων και ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός ως βασικό μέσο για να καλλιεργήσουν οι φοιτητές την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και να αναρωτηθούν πάνω σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφορετικότητας και σεβασμού αυτής.

Στόχος η ευαισθητοποίηση των φοιτητών για τους πρόσφυγες μαθητές, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Το εργαστήριο «Ξένος ή Ξένιος» είναι ένα από προγράμματα που πραγματοποιούνται από την ACTION AID και δίνει ελπίδα τώρα που τα προσφυγόπουλα ξεκινούν τα μαθήματά τους στα σχολεία. «Θέλεις να παίξουμε;» και «θέλεις να γίνουμε φίλοι;» είναι δύο από τις φράσεις που επαναλαμβάνονται από δεκάδες μαθητές του Δημοτικού, στο «διάδρομο της συνείδησης» που σχηματίζουν τα παιδιά στο τέλος του προγράμματος, όπου εκφράζουν με λέξεις και πράξεις πώς θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον «ξένο».

Η ActionAid Ελλάς δραστηριοποιείται από το 2000 στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση νέων και παιδιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας στον κόσμο. Το 2008 άνοιξε το ειδικά διαμορφωμένο, πολύχρωμο και πρωτότυπο εκπαιδευτικό κέντρο Ένας Κόσμος Άνω Κάτω στην Αθήνα με καινοτόμα προγράμματά που βασίζονται σε βιωματικά εργαλεία, όπως το θεατρικό παιχνίδι, τα παιχνίδια ρόλων, την έρευνα και τη διάδραση, τα οποία έχουν παρακολουθήσει ως τώρα 30.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.

DSC_0405 DSC_0409 DSC_0413 DSC_0420