- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επίσκεψη του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές του Αμυνταίου

Το Σάββατο 27/5/2017 ο  Βουλευτής της Π.Ε Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης επισκέφτηκε τον αμπελώνα του Αγίου Παντελεήμονα και αγροκτήματα της Βεγόρας τα οποία επλήγεισαν από την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 24/5/2017. Ο κ. Βουλευτής διαπίστωσε την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής ,η οποία σε αρκετά αγροτεμάχια είναι ολοκληρωτική, και συνομίλησε με τους  εκπροσώπους των αγροτών και συγκεκριμένα με την Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Κρητικού Διαμαντούλα και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγ. Παντελεήμονα κ. Νοϊτση Βασίλειο καθώς επίσης και με αγρότες της περιοχής.

Ο κ . Αντωνιάδης άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και δεσμεύτηκε για μια σειρά ενεργειών με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η έγκαιρη καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ και η προσκόμιση των σχετικών εκτιμήσεων πριν την παραγωγή έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ενστάσεων.

Παράλληλα  ο κ. Βουλευτής ενημέρωσε τους αγρότες ότι θα κατατεθεί σχετική επερώτηση στη Βουλή με θέμα  τις ζημιές που προξένησε η πρόσφατη χαλαζόπτωση αλλά και ο παγετός που σημειώθηκε στις 29 Μαρτίου και 28 Απριλίου 2016 στο αγρόκτημα της Βεγόρας  και για τον οποίο οι εκτιμήσεις έγιναν τον Ιανουάριο του 2017 ενώ τα αποτελέσματα αυτών  δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί  στους δικαιούχους. Επιπλέον πεδίο προβληματισμού αποτέλεσαν  οι δυσλειτουργίες του ΕΛΓΑ που παρατηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και  η ουσιαστικότερη και ταχύτερη λειτουργία του έτσι ώστε οι αγρότες να αισθάνονται ασφαλείς αλλά και ο ΕΛΓΑ να λειτουργεί ανταποδοτικά σε σχέση με αυτά που εισπράττει.

Ακόμα η άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων που υπέστησαν φθορές και η δυνατότητα εφαρμογής προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών που εφαρμόζεται ήδη σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας από τον ΕΛΓΑ , αποτέλεσαν  μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τους φορείς της περιοχής στον κ. Βουλευτή και για τα οποία ο κ. Βουλευτής δεσμεύτηκε για την προώθηση τους στους αρμόδιους φορείς.

Φωτο Βεγόρα