- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Monteverdi στη Σκηνή

Ένα αφιέρωμα στον Claudio Monteverdi με αφορμή την επέτειο των 450 ετών από την γέννηση του μεγάλου δημιουργού θα παρουσιαστεί στην Αccademia di Belle Arti di Venezia με προσκεκλημένο τον καλλιτέχνη Τάσο Πρωτοψάλτου διδάσκοντα της Σχολής Καλών Τεχνών του Π.Δ.Μ. και με τίτλο Ο Monteverdi στη Σκηνή (Monteverdi in Scena).

Το αφιέρωμα εστιάζει στα σκηνικά έργα του Claudio Monteverdi με ιδιαίτερη έμφαση στην όπερα L’Incoronazione di Poppea η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1642 στη Βενετία και περιλαμβάνει διαλέξεις, workshops και παρουσιάσεις στο διάστημα 10 – 15 Μαΐου 2017 στην Αccademia di Belle Arti di Venezia.To αφιέρωμα παρουσιάζεται με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+.

Φωτογραφία

Claudio Monteverdi

L’Incoronazione di Poppea

Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία, Κοστούμια, Φωτισμοί: Τάσος Πρωτοψάλτου

Poppea: Mαρία Παλάσκα

Φωτογραφία: Μάνος Λιανίδης

 

protopsaltouΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ

Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο και Καλές Τέχνες. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνογραφία, Ενδυματολογία και Σκηνοθεσία για Όπερα, Θέατρο και Μπαλέτο, εγκαταστάσεις και performances. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές και θεατρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Το 2009 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και διδάσκει. Έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς. Υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Όπερας (2016 -2017).

Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος.