- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απιστία: μια ψυχολογική προσέγγιση

rapiΓράφει η Αναστασία Δημ. Ράπη,
ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων

Στη σημερινή εποχή, η κρίση στον οικονομικό τομέα έχει επηρεάσει βαθύτατα και την ποιότητα των ερωτικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στο «θρόνο» της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου αλληλοσεβασμού πλέον βασιλεύει η απιστία. Δεν πρόκειται βέβαια για καινούριο φαινόμενο, απλώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία ιδιαίτερα αυξητική τάση.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, ο λόγος για τον οποίο κάποιος αναζητεί μία «τρίτη αγκαλιά» είναι για να καλύψει κάποια κενά σημεία που υφίστανται μέσα στη σχέση του. Ωστόσο, οι βαθύτερες αιτίες που ωθούν τα δύο φύλα σε αυτή τη συμπεριφορά διαφέρουν.

Η ψυχολογία της απιστίας στους άνδρες έχει τις ρίζες της σε διαφορετικές βάσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ανδρικό φύλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έννοιες όπως η δύναμη και η κυριαρχία . Έτσι, η ιδέα της μακροχρόνιας σχέσης ή του γάμου αλλάζει τον αρχικό προσανατολισμό του άνδρα που από την φύση του θεωρείται <<κυνηγός>> και μειώνει την εξουσία του. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι άνδρες δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους στην αναζήτηση ενός τρίτου προσώπου. Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνουν την αξία τους ως αρσενικά αλλά και τον ναρκισσιστικό εαυτό τους.

Αντίθετα, οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο ευαίσθητες σε σχέση με το άλλο φύλο. Άρα, είναι πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικές επαφές όταν ο άνδρας τους είναι συναισθηματικά απών. Σπάνια μία γυναίκα θα προβεί σε απιστία μονάχα για σεξουαλικούς λόγους. Μέσα από τον τρίτο ερωτικό δεσμό θα επιχειρήσει να καλύψει τόσο τις σεξουαλικές όσο και τις συναισθηματικές της ανάγκες.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η απιστία, από όποιο φύλο και αν προέρχεται επιχειρεί να καλύψει ορισμένα κενά που υπάρχουν στο εσωτερικό της σχέσης. Για τους άνδρες συνήθως τα κενά αυτά σχετίζονται με την αρσενική τους ταυτότητα ενώ για τις γυναίκες με τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Η αθέτηση της υπόσχεσης ότι κάποιος θα παραμείνει πιστός σε έναν ερωτικό σύντροφο αποτελεί καθρέφτη της ψυχοσύνθεσης του άπιστου. Συνήθως, άντρες και γυναίκες που προβαίνουν στη πράξη αυτή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα μειονεξίας και αναζητούν την επιβεβαίωση με αυτόν τον τρόπο.

Προκειμένου να αποφύγεις ψυχολογικές εντάσεις και απογοητεύσεις να θυμάσαι πως δεν υπάρχει «δικό μου». Όλα έρχονται και φεύγουν. Η προσκόλλησή μας στα πρόσκαιρα συναισθήματα μας οδηγεί πολύ συχνά σε απογοητεύσεις. Κάθε «δικό μου» αποτελεί μια εν δυνάμει πηγή πόνου και δυστυχίας. Επιχείρησε να δοκιμάσεις καταστάσεις δίχως την ανασφαλή και ηχηρή κτητικότητά σου.