- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Θέμα: Προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους και γενικότερα εξαιτίας της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου ΠΕ Φλώρινας

Όσο περνά ο καιρός από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας είναι ορατές οι συνέπειες από το ενδεχόμενο κλείσιμο του ορυχείου. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την προώθηση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ προκαλεί ανησυχία, προβληματισμό και φόβο στους εργαζόμενους του ορυχείου και όχι μόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ενημέρωση που έκανε στις 5/7 ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ Παναγιωτάκης Μανώλης στους εργαζόμενους στο ορυχείο Αμυνταίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κλείσει το ορυχείο:

Χάνονται πάνω από 800 θέσεις εργασίας. Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Ορυχείων κ. Κουρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση εργαζομένου, στις 5/7, εμμέσως πλην σαφώς, ανακοίνωσε την απόλυση τους, πριν την λήξη των συμβάσεων αναζητώντας να ξεπεραστούν όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν.

Απειλείται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα,  και  κινδυνεύουν να χαθούν και οι εκεί θέσεις εργασίας (περίπου 500).

Παράλληλα κινδυνεύουν να χαθούν και οι θέσεις των εργαζόμενων στις αρχαιολογικές ανασκαφές (400-500 αρχαιολόγοι, οικοδόμοι κλπ).

Συνολικά με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν 1400-1500 θέσεις στην περιοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ και τους αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή.

Επίσης δημιουργούνται και άλλα προβλήματα: α) με την λειτουργία της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου – Φιλώτα – Λακκιάς, που ακόμα και αν συνεχίσει με άλλη μορφή ενέργειας, θα αυξήσει το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά  β) με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με εισαγωγές και άλλες μορφές που θα είναι ακριβότερες με το κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές γ) με τα εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών, που χάθηκαν. Ενώ παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για την πώληση από τη ΔΕΗ θερμικών σταθμών και λιγνιτωρυχείων.

Το σύνολο των προαναφερόμενων εξελίξεων θα επιφέρει μεγάλες αρνητικές συνέπειες, τόσο στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων, όσο και στη επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Πραγματικός υπαίτιος αυτής της κατάστασης είναι το κίνητρο του κέρδους, η ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας και γενικότερα η αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα με απαρέγκλιτο τρόπο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική σημαίνει πως η ΔΕΗ ΑΕ κινείται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους της, πως για να επενδύσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην ενέργεια επιτυγχάνοντας τεράστια κέρδη, προωθείται σήμερα ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν  ώστε:

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής