- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Καταργήστε το χρήμα ως μέσο οικονομικών συναλλαγών

Το 2009 μιλώντας στο ράδιο Λέχοβο για εκπαιδευτικά θέματα, έβαλα στη κουβέντα και τη σύμπτυξη μικρών χωριών με στόχο την δημιουργία μεγάλων χωριών – κεφαλοχώρια! Ήταν επόμενο να γίνει χαλασμός! Κανένα φυσικά αντεπιχείρημα , γιατί δηλ. δεν θα έπρεπε να γίνει! Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η σύμπτυξη μικρών χωριών! Αλλά δεν είναι το θέμα μας σήμερα τουλάχιστον αυτό. Το αναφέρω μόνο και μόνο να τονίσω πόσο πολύ αργούμε να υλοποιήσουμε αλλαγές που πρέπει να γίνουν! Είμαστε πάντα πίσω! Μας «προσπερνάνε οι καιροί»!

Θα χαρακτηρίσω τους πολιτικούς μας, έτσι για να τους προκαλέσω, δειλούς, άτολμους, το ανίκανοι θα ήταν πολύ βαρύ!

Όλοι δήθεν προσπαθούν να δαμάσουν το θεριό που λέγεται «φοροδιαφυγή»! Φαρισαίοι υποκριτές το γνωρίζετε, ότι ο μοναδικός τρόπος να χτυπηθεί απόλυτα η φοροδιαφυγή είναι η κατάργηση του χρήματος ως μέσο οικ. Συναλλαγών! Όλες οι συναλλαγές με τραπεζική κάρτα! Όλα γενικά!! Η μαστίχα από το περίπτερο της γειτονιάς που κοστίζει 0,20 λεπτά και αυτό με τραπεζική κάρτα!

Όταν η μάννα μου, που είναι 87 χρονών (γραμματικές γνώσεις δημοτικού σχολείου) μπορεί και χειρίζεται τραπεζική κάρτα, τότε το μπορούμε όλοι! Κοιτάξτε τι θα συμβεί με μερικά παραδείγματα! Πηγαίνεις επίσκεψη στο γιατρό. (Για να μη παρεξηγηθώ: Έχω δυο παιδιά γιατρούς) – Γιατρέ μου τι οφείλω; – Μόνο 30 ευρώ. Πληρώνεις λοιπόν με κάρτα πλέον υποχρεωτικά! Άρα όλα τα έσοδα του γιατρού φαίνονται! Φυσικά όχι μόνο τα έσοδά του , αλλά και τα έξοδά του! Το ίδιο θα συμβεί και με τον υδραυλικό , με τον ηλεκτρολόγο, τον κουρέα, τον μανάβη κτλ κτλ! Δεν θα μπορεί να «ξεφύγει» κανείς!

Ταυτόχρονα θα χτυπηθεί το βρώμικο παραεμπόριο, η διαφθορά, το εμπόριο ναρκωτικών, οι εκβιασμοί, το κλέψιμο! Μικροί και μεγάλοι κλέφτες στον «πάγκο» τους! Λ.χ. πάνε κάποιοι κακοποιοί στη μάννα μου και την απειλούν για λεφτά! Η καημενούλα η γιαγιά θέλει να τους δώσει για να σωθεί, αλλά το πρόβλημα είναι το: Πως?? Με κάρτα! Θα της πάρουν την κάρτα και το PIN, μετά όμως το κλεμμένο χρήμα θα πρέπει να μεταφερθεί κάπου! Που, σε ποιο λογαριασμό?? Καταλαβαίνετε πια τι θέλω να τονίσω!!

Βεβαίως ένα μεγάλο μέρος των οικ. μας συναλλαγών μας γίνεται με τρα. κάρτες, αλλά δυστυχώς η φοροδιαφυγή γίνεται (όλοι το ξέρετε)…αλλού, όχι στα Super Market!!! Δεδομένου, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση, πιστεύω, ό τι τα όποια προβλήματα προκύψουν, μπορούν να επιλυθούν! Φτωχοί αλλά και πλούσιοι στην …..εφορία!!!

Στόχος του κειμένου είναι απλός! Όταν όλοι μας καταλάβουμε και πεισθούμε για την ορθότητα του μέτρου και αν πιέσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως γίνει…κάτι!!!!

Δεν μπορείς να αγοράσεις ή να πουλήσεις και πόσο, χωρίς να το γνωρίζει η εφορία!!!

Φίλος μου με ρώτησε: Αυτό όμως τι θα στοιχίζει τον Έλληνα? Και αυτό είναι απλό! Τα κέρδη του κράτους θα είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσε να αναλάβει το κόστος του εγχειρήματος!

Στο ερώτημα: Μπορούμε να εμπιστευθούμε στις τράπεζες όλα μας τα χρήματα? και αυτό είναι απλό! Που έχουμε σήμερα όλες μας τις καταθέσεις? Στις τράπεζες! Σ΄ αυτές τις τράπεζες που υπάρχουν!!!

Ο τουρισμός! Τι θα γίνει με τους τουρίστες! Λοιπόν φίλοι μου, αυτοί είναι πολύ πιο μπροστά από μας!!!

Δεν θα χτυπηθεί μόνο η φοροδιαφυγή, αλλά και η εισφοροδιαφυγή στα διάφορα ταμεία! Η εκμετάλλευση των εργαζομένων νέων κυρίως με «ψίχουλα», άλλα να δηλώνουν και άλλα να τους πληρώνουν, τελειώνει!!

Τελικά τα οφέλη δεν θα είναι μόνο οικονομικά! Η εγκληματικότητα, η διαφθορά σε όλες της μορφές της θα μειωθεί στο ελάχιστο!!!

Θα πληρώνουμε όλοι το φόρο που μας αναλογεί! Δεν θα επιβαρύνονται οι λίγοι πολύ, αλλά όλοι όσο πρέπει!!!!

Τα θετικά είναι τόσα πολλά για τους πολλούς, που το βρώμικο σύστημα ποτέ δεν θα επέτρεπε να γίνει αυτό που προτείνω!!!!!!!!!!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Θεόφιλος Πανίδης