- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ορίζοντας τη δυσλεξία

Ορισμός

H Elain Miles στο άρθρο της “Can there be a single Definition of dyslexia?” «Μπορεί να υπάρχει ένας μόνο ορισμός για τη δυσλεξία;» αναφέρει μεταξύ άλλων πως η έννοια της δυσλεξίας δεν μπορεί να συνοψιστεί σε ένα μόνο τύπο και πως η προσπάθεια ορισμού και παράθεσης μεγάλου αριθμού επιμέρους στοιχείων, από τόσα διαφορετικά ακαδημαϊκά και μη αντικείμενα, περιπλέκει και επηρεάζει την ίδια την έρευνα και προτείνει ως καλύτερη λύση τη προσπάθεια περιγραφής και όχι τόσο ορισμού του φαινομένου.

Ο όρος δυσλεξία ανήκει στον Οbredane και σημαίνει δυσκολία στην ανάγνωση με ετυμολογική προέλευση το μόριο “dys”, το οποίο σημαίνει δυσκολία και τη λέξη “lecture” που σημαίνει ανάγνωση.

Ο επικρατών ορισμός από το 2003 αποδίδεται από τη διεθνή ένωση δυσλεξίας, η οποία επισημαίνει ότι η δυσλεξία συνιστά ‘’ένα είδος δυσκολίας που σχετίζεται με όλες τις πλευρές της γλωσσικής λειτουργίας- την ανάγνωση, τη γραφή, την κατανόηση, την έκφραση. Η δυσλεξία επηρεάζει και τον προφορικό λόγο, επειδή δυσχεραίνεται η επεξεργασία του λόγου σε όλα τα επίπεδα της γλωσσικής λειτουργίας.

Αίτια

Όπως και ο ορισμός της δυσλεξίας έτσι και η αναζήτηση της αιτιολογίας της αποτέλεσε αγκάθι στους κύκλους των επιστημόνων τις τελευταίες δεκαετίες με τη διερεύνηση και δημοσίευση πλήθους αλληλοσυγκρουόμενων μελετών.

Οι υποθέσεις για την αιτία της δυσλεξίας είναι:

Α) Νευρολογικής Υπολειτουργίας,

Β) Ελλιπούς Ημισφαιρικής Κυριαρχίας,

Γ) Γενετικών Ανωμαλιών στην αντιληπτική και γνωστική επεξεργασία.

 

Συμπτώματα μαθητών με δυσλεξία

Τα κυριότερα λάθη που γίνονται από τους μαθητές με δυσλεξία και τα οποία έχουν επισημανθεί από πολλούς ερευνητές είναι τα εξής:

Στην ανάγνωση

Στη γραφή

Στην ορθογραφία

SamaraDimitraΔήμητρα Σαμαρά,

Λογοθεραπεύτρια,

Master Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, University of East London


Βιβλιογραφική Ανασκόπηση:

Καρπαθίου, Χ., Δάλλα, Β., Μαρρά, Μ.( 1994). Δυσλεξία (Dyslexia). Έλλην, Αθήνα.

Miles, E. (1995). Can there be a single definition of dyslexia? Dyslexia, 1, 37–45.

Πόρποδας, Κ. (1997). Δυσλεξία. Η ειδική διαταραχή στη μάθηση του γραπτού λόγου (Ψυχολογική Θεώρηση). Δεύτερη έκδοση. Μορφωτική, Αθήνα

Τομαράς, Ν.(2008).Μαθησιακές Δυσκολίες, Ισότιμες Ευκαιρίες στην Εκπαίδευση. ΠΑΤΑΚΗ, Αθήνα.