- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ψυχική υγεία: το κλειδί για μια καλύτερη ζωή

rapiΓράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων,

Αναστασία Δημ. Ράπη


Σε έναν απλό και καθημερινό περίπατό σου ενδέχεται να συναντήσεις πολυάριθμους ανθρώπους. Κάποιοι από αυτούς ίσως είναι χαμογελαστοί, κάποιοι άλλοι μπορεί να φαίνονται ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι. Όμως στη διάρκεια της βόλτας σου θα αντικρίσεις και ανθρώπους με την θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, που δεν χαμογελούν, κυριεύονται από θλίψη και φόβο και απλώς περιφέρονται στο τόπο σαν «ζωντανοί – νεκροί». Πριν βιαστείς να κρίνεις, αναρωτήθηκες ποτέ σου μήπως αυτή η ομάδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην απώλεια της ψυχικής τους υγείας;

Ως ψυχική υγεία ορίζεται εκείνη η κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, κατά την οποία το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στη κοινότητα και συνάμα να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα. Έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται το άγχος της καθημερινότητας και να ανταπεξέρχεται με υπομονή και σύνεση στις κακουχίες. Τί συμβαίνει όμως με εκείνους που νιώθουν συναισθηματικά κενοί και η ψυχή τους νοσεί;

Η ψυχική υγεία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται κανείς με άλλους ανθρώπους. Όταν ο τρόπος αυτός είναι δυσλειτουργικός και παρουσιάζει καθημερινά διακυμάνσεις τότε κάνουν την εμφάνισή τους ποικίλες ψυχικές ασθένειες. Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κατά καιρούς σημάδια κατάθλιψης, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας.

Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από κοινωνικούς, ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες. Είναι γεγονός λοιπόν ότι αλλαγές στον κοινωνικό-οικονομικό τομέα, στις συνθήκες εργασίας, στο βιοτικό επίπεδο, όπου η ποιότητα ζωής επηρεάζεται αρνητικά, μπορούν να επηρεάσουν την ζωή ενός ατόμου σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Αρκετοί άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους αλλαγές χωρίς να μπορούν εύκολα να αφήσουν το «παλιό» που τους έδινε την σιγουριά και την ασφάλεια και να προχωρήσουν στο «καινούργιο» άγνωστο, που το βλέπουν δύσκολο, σκουρόχρωμο και γεμάτο ανασφάλεια.

Η προκατάληψη και ο στιγματισμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν μια ψυχική ασθένεια σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαίδευσης και πληροφόρησης δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την αντιμετώπιση των «παιχνιδιών του μυαλού».

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ας φροντίσουμε όλοι να ενημερωθούμε για θέματα σχετικά με τις ψυχικές νόσους και να μελετήσουμε για πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης. Δεν υφίσταται υγεία δίχως ψυχική υγεία. Για το λόγο αυτό, εάν ποτέ έρθεις αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο ευάλωτο, θλιμμένο και κατακυριευμένο από φόβο, φρόντισε να απλώσεις μία χείρα βοηθείας. Σταμάτα να κρίνεις και αντιμετώπισε τις ψυχικές ασθένειες με ωριμότητα και ευαισθησία διότι δεν γνωρίζεις αν κάποια μέρα χτυπήσουν και τη δική σου πόρτα.