- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αμύνταιο: Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «105 Χρόνια Ελευθερία» (pics)

Για την Romfea.gr | Νίκος Κωνσταντινίδης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου Φλώρινας, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, επιστημονική ημερίδα με θέμα: «105 Χρόνια Ελευθερία»

Την εκδήλωση οργάνωσαν, ο Δήμος Αμυνταίου, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη» και η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας.

Η Επιστημονική Ημερίδα εντάσσεται στις Επιστημονικές, Εκκλησιαστικές, Πολιτιστικές και Πολιτισμικές εκδηλώσεις με γενικό θέμα: ΕΚΚΛΗΣΙΑ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ : ΤΡΕΙΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΟΙ ΑΙΩΝΙΑΙ ΑΞΙΑΙ ΚΑΙ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ. ΧΡΟΝΙΑ 105 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ.

Πρώτος στο βήμα για προσφωνήσει την εκδήλωση κλίθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, ενώ στη συνέχεια χαιρέτισε η Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Θεοπίστη Πέρκα, η οποία εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ενώ επιστολή έστειλε ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Ιωάννης Αντωνιάδης.

Ακολούθησε τοποθέτηση του κ. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλου, Συνεργάτη Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, ο οποίος ανέλυσε το θέμα : « Η επίδραση του Βουλγαρικού Σχίσματος μέσω του VMRO στους πληθυσμούς των Β.Δ. περιοχών της Μακεδονίας (1870 – 1916).

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης πραγματοποίησε την έναρξη του συμποσίου και ακολούθησε η Ά Συνεδρία με πρόεδρο τον Αρχ. Ειρηναίο Χατζηεφραιμίδη, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Εισηγητές της Ά Συνεδρίας ήταν ο κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αρπαγέντες, υπό αμφισβήτηση ή κλειστοί Ιεροί Τόποι Λατρείας των Ορθοδόξων Κοινοτήτων στο Βιλαέτι Μοναστηρίου 1870 – 1912 από τις ξένες θρησκευτικές προπαγάνδες στη Μακεδονία», ο κ. Μιχαήλ Τρίτος ,Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Έθνος και Εκκλησία στον Μακεδονικό Αγώνα» και ο κ. Ηλίας Μογλενίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα « Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ ο Μεγαλοπρεπής και ο Μακεδονικός Αγώνας».

Ακολούθησε η Β’ Συνεδρία με πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Λιάντα, Επίκουρο Καθηγητή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και αντικείμενο συζήτησης : ΟΨΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ.

Στη Β΄ Συνεδρία εισηγήθηκαν η κ. Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα «Η εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία και στην Άνω Μακεδονία (Μοναστήρι – Αχρίδα) την περίοδο 1840 – 1914», ο κ. Παναγιώτης Τζουμέρκας, Επίκουρος Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το ατύχημα της 5ης Μεραρχίας και η τύχη της περιοχής του Αμυνταίου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την τοποθέτηση του κ. Αθανάσιου Καραθανάση, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων, ανέγνωσε ο κ. Μογλενίδης, με θέμα « Το Αμύνταιο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα».

Στην συνεχεία τόσο οι ομιλητές όσο και οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν εποικοδομητικά, ενώ πριν το τέλος ο κ. Λιάντας απένειμε τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Αμυνταίου.

Συντονιστής του Επιστημονικού Συμποσίου ήταν ο Θεολόγος κ. Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Αμυνταίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Αρχ. Αθανάσιος Γιαννουσάς και ο Αρχ. Σεβαστιανός Τοπάλης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμυνταίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1

imerina amintaio 1