- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Έχω έναν μαύρο σκύλο που ονομάζεται «κατάθλιψη»

rapiΓράφει η Αναστασία Δημ. Ράπη,

ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων

 


Έχω έναν σκύλο που συνεχώς με ακολουθεί. Καθημερινά επιστρέφω από την δουλειά μου και βρίσκεται δίπλα μου, γευματίζω με αγαπημένες παρέες και είναι μαζί μου, κοιμάμαι και σχεδόν με ξυπνάει με τη τεράστια σκιά του. Ο σκύλος μου έχει χρώμα μαύρο, ή ακόμα καλύτερα κατάμαυρο. Δε χαμογελάει ποτέ! Ακόμα και στη βόλτα είναι σκυθρωπός, μελαγχολικός και βαριανασαίνει. Συνήθως, βαδίζει με το κεφάλι προς τα κάτω και τα μάτια του είναι ανέκφραστα. Μεγάλα μάτια δίχως ίχνος συναισθήματος και ελπίδας. Νιώθω συνεχώς πως με κυνηγάει και διακατέχομαι από άγχος μήπως τυχόν και γίνει αντιληπτός και από τους άλλους. Για όλους τους παραπάνω λόγους τον ονόμασα κατάθλιψη.

Η προαναφερθείσα εικόνα περιγράφει το χάος που βιώνει στη καθημερινότητά του ένα άτομο το οποίο ακολουθείται διαρκώς από τη σκιά της απόγνωσης και της λύπης. Η Κλινική κατάθλιψη ορίζεται ως μια ψυχική ασθένεια, κατά της οποίας εκδηλώνονται έντονα αισθήματα ματαίωσης και μελαγχολίας και έχουν διάρκεια πάνω από δύο εβδομάδες. Για να διαγνωσθεί ένα άτομο ως καταθλιπτικό, είναι απαραίτητο η συμπτωματολογία της ασθένειας να είναι τόσο σοβαρή, ώστε να επεμβαίνει στις καθημερινές συνήθειές του και να δυσχεραίνει τη διεκπεραίωσή τους.

Το καταθλιπτικό προφίλ

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο μαύρος σκύλος ενδέχεται να ακολουθεί τον καθέναν από εμάς και να φέρνει στην επιφάνεια θέματα θλίψης, ματαιοδοξίας, προβληματικών οικογενειακών σχέσεων και συγκρούσεων ή ακόμα και άλυτα προβλήματα ερωτικών απογοητεύσεων. Μήπως έφτασε η στιγμή να αποδεχτείς την παρουσία του μαύρου σκύλου και να τον αντιμετωπίσεις; Απευθύνσου σε έναν ειδικό, ώστε να μάθεις να κυκλοφορείς μονάχος σου, δίχως το μαύρο κατοικίδιο σου που το λένε κατάθλιψη.