- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ερώτηση Αντωνιάδη για τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες

Κύριε Υπουργέ,

Όποιος πολίτης ασθενεί και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, απευθύνεται στον ασφαλιστικό του φορέα ο οποίος του συνταγογραφεί τα σκευάσματα που θα χρειαστεί να αγοράσει. Για την αγορά τους, ο πολίτης καταβάλει στον φαρμακοποιό ένα ποσοστό της τιμής του φαρμάκου και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Αυτή η πρακτική ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είτε πρόκειται για κάποιον που θα χρειαστεί φάρμακα μία φορά το χρόνο ή μία φορά στα 5 χρόνια είτε πρόκειται για κάποιον χρόνια πάσχοντα που χρειάζεται φάρμακα σε μηνιαία ή ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση. Όπως είναι προφανές, οι συμπολίτες μας που ανήκουν στην κατηγορία των χρόνια πασχόντων και συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένους με πενιχρή σύνταξη, επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση και τους «περιστασιακά ασθενείς». Πολλοί εξ’αυτών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος των φαρμάκων και πλέον η ίδια τους η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.

Καλό θα ήταν, για τους χρόνια πάσχοντες να υπάρχει πρόβλεψη για πολύ μικρή ή ακόμα και καθόλου συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων, ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την υγεία τους, αλλά και την επιβίωσή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεστε να εξαιρέσετε τους χρόνια πάσχοντες συμπολίτες μας από την υποχρέωση πληρωμής συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων τους;

 
Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης