- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Γνωστοποίηση προβλήματος στον γεωγραφικό εντοπισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΣΔΕ

Επιστολή του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Φλώρινας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον Ν.4351/4-12-2015 δίνεται η δυνατότητα σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εντός ή πλησίον οικισμών, να διατηρούν την δυναμικότητα σε ζωικό κεφάλαιο, που είχαν την ημέρα δημοσίευσης του Ν.4056/2012, μέχρι την λήξη της δραστηριότητας τους. Η διαδικασία της χορήγησης άδειας διατήρησης ορίζεται από την υπουργική απόφαση 940/81279 (ΦΕΚ2741/4-8-2017), σύμφωνα με την οποία για την χορήγηση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης ο κτηνοτρόφος ή ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός του, θα πρέπει να αποδείξουν την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, είτε από τον κωδικό εκμετάλλευσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας είτε από τη Δήλωση ΟΣΔΕ (Αρ.3,ΦΕΚ 2741/4-8-2017.

Επίσης στο άρθρο 5 της ίδιας υπουργικής απόφασης ορίζεται ότι για την ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ της κτηνοτροφικής εγκατάστασης «κατατίθενται τα δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 5 του κεφαλαίου Β «Φάκελος Απαραίτητων Δικαιολογητικών» της υπ’ αρ. 1464/67426/13.6.2012 διευκρινιστικής εγκυκλίου, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αρ. 2025/113925/12.9.2014 διευκρινιστική εγκύκλιου (αποδεικτικό έναρξης δραστηριότητας, τίτλος ιδιοκτησίας, στοιχεία νομιμότητας υφιστάμενων κτισμάτων, τοπογραφικό διάγραμμα κτλ.)» Οπότε ο μηχανικός που αναλαμβάνει την διαδικασία της έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης πρέπει να πιστοποιήσει την νομιμότητα των υφιστάμενων κτισμάτων της εγκατάστασης και όταν αυτά είναι αυθαίρετα να τα εντάξει στον Ν.4495/2017 για ρύθμιση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 120 του Ν.4495/2017 «Αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων» για να ρυθμιστεί κάποια αυθαίρετη κτηνοτροφική εγκατάσταση πρέπει να προσκομιστεί το αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης με τα αντίστοιχα αποσπάσματα χάρτη του ΟΣΔΕ. Συνεπώς ο μηχανικός που ασχολείται με την έκδοση Αδειών Διατήρησης Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων ή Αδειών Λειτουργίας Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων πρέπει να πιστοποιεί την ύπαρξη της κτηνοτροφικής εγκατάστασης μέσω των χαρτογραφικών υποβάθρων του ΟΣΔΕ.

Από εμπειρία μηχανικών που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Φλώρινας, έχουμε διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι σταυλικές εγκαταστάσεις είναι δηλωμένες στο χαρτογραφικό του ΟΣΔΕ σε διαφορετική θέση από την πραγματική τους, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις δεν μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε την διαδικασία έκδοσης της απαιτούμενης άδειας για τον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο, καθώς το χαρτογραφικό υπόβαθρό του ΟΣΔΕ δεν γίνεται να τροποποιηθεί σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση. Ειδικά για τις εγκαταστάσεις που μπορούν να λάβουν άδεια διατήρησης εντός ή πλησίον οικισμών δεν γίνεται να συλλέξουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η προθεσμία κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι η 4/12/2017, με αποτέλεσμα να θίγονται κτηνοτρόφοι που θα εποφελώντουσαν από την ισχύουσα νομοθεσία με κίνδυνο να πληγεί η κτηνοτροφία της περιοχής, και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω σας ζητούμε να καθορίσετε την διαδικασία ώστε οι φορείς δηλώσεων ΟΣΔΕ να μπορούν κατά περίπτωση να διορθώνουν την θέση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης στο χαρτογραφικό σύστημα του ΟΣΔΕ ώστε οι κτηνοτρόφοι που έχουν το δικαίωμα να μπορούν να εντάσσουν την κτηνοτροφική τους εγκατάσταση στον ισχύον Ν.4495/2017 για τα αυθαίρετα και να λαμβάνουν την πολυπόθητη άδεια διατήρησης ή λειτουργίας κτηνοτροφικής εγκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4056/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Μετά τιμής,

για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γώγος Κωνσταντίνος

Ο Γραμματέας

Βίτκας Άγγελος