- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ποιοι τομείς της αγοράς εργασίας υπόσχονται θέσεις απασχόλησης στο μέλλον;

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net


Η συζήτηση για την επαγγελματική απασχόληση των νέων προβληματίζει τους μαθητές που φέτος διεκδικούν ή θα διεκδικήσουν τις επόμενες χρονιές με τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις μια θέση στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ιδιαίτερα όμως το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους γονείς αυτών. Η οικονομική κρίση την οποία όλοι βιώνουμε έχει αυξήσει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας αλλά και την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσκολίες στη λήψη της επαγγελματικής επιλογής και επιβάλλει την μείωση των περιθωρίων για λάθος επαγγελματική απόφαση. Η έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση και μελέτη των πιθανών μελλοντικών απαιτήσεων της αγοράς εργασίας είναι ένα από τα βασικά σημεία προκειμένου οι νέοι να έχουν τη δυνατότητα να είναι οι ίδιοι ανταγωνιστικοί στο μέλλον και οι γονείς τους να νιώθουν ότι προσφέραν στο παιδί τους ό,τι μπορούσαν προκειμένου να το διευκολύνουν, να το βοηθήσουν στη δύσκολη διαδικασία της επαγγελματικής επιλογής.

Ποιοι τομείς της αγοράς εργασίας, λοιπόν, υπόσχονται θέσεις επαγγελματικής απασχόλησης στις επόμενες τρεις δεκαετίες;

Σύμφωνα με την μελέτη της Σιδηροπούλου-Δημακάκου «Το μέλλον της αγοράς εργασίας: επαγγέλματα και δεξιότητες» (2016)⃰⃰ οι τομείς της αγοράς εργασίας που φαίνεται ότι θα υπάρξει η τάση για ανάπτυξη είναι οι ακόλουθοι:

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι καμιά πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η αγορά εργασίας ύστερα από κάποια χρόνια. Ωστόσο, τα πορίσματα ερευνητικών μελετών (μία από τις οποίες είναι και η παρουσιαζόμενη) που ασχολούνται με το ανθρώπινο δυναμικό και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μπορούν να εντοπίσουν τις τάσεις για ανάπτυξη σε κάποιους επαγγελματικούς τομείς και να συνδράμουν αποφασιστικά στην ορθή επαγγελματική επιλογή του ατόμου. Αρκεί αυτή η γνώση να συνδυαστεί με τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις αλλά και τους περιορισμούς του κάθε νέου-υποψηφίου προς ένταξη είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είτε στην αγορά εργασίας.

⃰Μπορείτε να βρείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης: http://www.euc.ac.cy/en/news–announcements/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CHYPERLINK «http://www.euc.ac.cy/en/news–announcements/το-μέλλον-της-αγοράς-εργασίας–επαγγέλματα-και-δεξιότητες»E%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82–%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82