- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Είμαι ο κανένας

Θέμα: διαπροσωπικές σχέσεις, εαυτός.

 

rapiΓράφει η Αναστασία Δημ. Ράπη,

ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων.

 

«Δεν ξέρω ποιος είμαι. Συνήθως η εικόνα που έχω για τον εαυτό μου ορίζεται από τους άλλους. Είμαι αυτός που μου ορίζουν οι γονείς, οι φίλοι και η κοινωνία να είμαι. Κάποιες φορές νιώθω χαρούμενος διότι οι οικείοι με καθρεφτίζουν ως χαρούμενο. Κάποιες άλλες όμως φορές είμαι λυπημένος γιατί έτσι θεωρούν οι άλλοι. Όταν όμως μένω μόνος μου, τότε η ταυτότητά μου είναι αόριστη. Όταν δεν με παρακολουθεί κάποιος, νομίζω ότι είμαι ο κανένας. Δεν έχω ολοκληρωμένο εαυτό, δεν έχω προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά ούτε και ατομικά στοιχεία. Θα τολμήσω να πω πως δεν είναι λίγες οι στιγμές που νιώθω σαν φάντασμα» (απόσπασμα από ασθενή).

Στη σημερινή εποχή, όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η ανταγωνιστικότητα, δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται να ορίσουν τον εαυτό τους και να διαμορφώσουν μία ισχυρή ταυτότητα. Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός συνανθρώπων, δεν είναι σε θέση να εκφράσει τα ΘΕΛΩ του, τα συναισθήματά του και να συσχετιστεί ομαλά με τους τριγύρω. Η επικρατούσα κατάσταση δυσχεραίνει την καθημερινότητα του ‘κανένα’ και τον καθιστά αντιμέτωπο με την θλίψη, την απελπισία και την έντονη εσωτερική μοναξιά.

 Η αδυναμία σχηματισμού ΕΑΥΤΟΥ έχει τις απαρχές της στη παιδική ηλικία. Χαρακτηριστικότερα, οι γονείς διαδραματίζουν τον πρώτο και ίσως τον καθοριστικότερο ρόλο στην εικόνα που θα διαμορφώσουν τα παιδιά για τον εαυτό τους. Όταν όμως το οικογενειακό περιβάλλον δεν συμβάλλει σε αυτό, τότε ο μελλοντικός ενήλικας δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσει μια εικόνα για τον ίδιο.

 Το ψυχολογικό πορτρέτο του ‘κανένα’

Εάν εσύ δεν επιθυμείς πλέον να κινείσαι σαν φάντασμα και να ορίζεις την αυτό – εικόνα σου σύμφωνα με τις αντιλήψεις των οικείων σου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσεις κάποια βήματα.

Εάν την φετινή χρονιά δεν θέλεις να είσαι και πάλι αόρατος, μάθε να Σε ακούς, να Σε αναγνωρίζεις, να Σε υποστηρίζεις και να Σε σέβεσαι. Δώσε τη δική σου πινελιά στη ζωή σου και σταμάτα να πέφτεις δήθεν σε ανύπαρκτους τοίχους που τάχα δεν βλέπεις. Ο μοναδικός τοίχος που σε εμποδίζει να δεις παραπέρα είναι ο εαυτός σου. Ανέλαβε δράση, γνώρισε ποιος είσαι και δημιούργησε τη δική σου ζωή. Σταμάτα να κινείσαι στα χνάρια του κανένα και μεταμορφώσου στον ΈΝΑΝ που εσύ επιθυμείς.