- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (Δ.Α.Π.)

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Δούρδας

 

Τι είναι;

Είναι η προσβολή του αμφιβληστροειδή από τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι βλάβες που προκαλούνται μπορεί, αν δεν αντιμετωπιστούν, να οδηγήσουν σταδιακά σε τύφλωση. Οι οφθαλμική νόσος εκδηλώνεται τόσο συχνότερα, όσο ο διαβήτης διαρκεί περισσότερο. Η συχνότητα όμως εμφάνισης μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν ο ασθενής παρακολουθείται συστηματικά από οφθαλμίατρο και ρυθμίζει σωστά το Σάκχαρό του.

Αίτια

Η Δ.Α.Π. οφείλεται σε βλάβη των αγγείων του αμφιβληστροειδή. Η υπεργλυκαιμία προκαλεί καταστροφή των κυττάρων στο τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα τα αγγεία να χάνουν τη στεγανότητά τους και να γίνονται πιο διαπερατά και εύθρυπτα. Η αγγειοπάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία του αμφιβληστροειδή και στη συνέχεια στην ανάπτυξη παθολογικών αγγείων.

Μορφές

Υπάρχουν δύο μορφές Δ.Α.Π:

  1. Η Μη παραγωγική Δ.Α.Π ή Δ.Α.Π. του υποστρώματος: είναι η πιο απλή μορφή και μπορεί να υποστρέψει αν το σάκχαρο του αίματος ρυθμιστεί κανονικά και συγχρόνως ρυθμιστεί και η αρτηριακή υπέρταση.
  1. Η Παραγωγική ΔΑΠ: είναι η πιο σοβαρή μορφή και συνοδεύεται από τη δημιουργία παθολογικών αγγείων (νεοαγγεία) που μπορεί να οδηγήσουν σε:

Κάποιοι ασθενείς, ανεξαρτήτως μορφής της αμφιβληστροειδοπάθειας, μπορεί να εκδηλώσουν ΟΙΔΗΜΑ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ, που οφείλεται σε διαρροή υγρού και λιπιδίων από τα προσβεβλημένα αγγεία, μέσα στην ωχρά κηλίδα.

Συμπτώματα

Στα αρχικά στάδια της μη παραγωγικής ΔΑΠ μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται μπορεί να εμφανιστούν:

Συνήθως αφορούν και τα δύο μάτια, με διαφορετική όμως μορφή και ένταση. Η σοβαρή μείωση της όρασης θα συμβεί είτε λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδος είτε λόγω των αιμορραγιών του αμφιβληστροειδή στο υαλοειδές.

Διάγνωση

Κίνδυνοι:

Τόσο όσοι πάσχουν από ΣΔ τύπου 1 (Νεανικός Διαβήτης) όσο και όσοι πάσχουν από ΣΔ τύπου 2 (Διαβήτης των ενηλίκων) βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξου ΔΑΠ. Περίπου οι μισοί από όσους διαγνωστούν με ΣΔ έχουν ήδη εκδηλώσει κάποιας μορφής αμφιβληστροειδοπάθειας και όσο τα χρόνια περνούν τόσο η πιθανότητα αυξάνεται, έτσι που 20 χρόνια μετά την εκδήλωση ΣΔ όλοι με τύπου 1 ΣΔ και το 60% με τύπου 2 θα έχουν ΔΑΠ.

Αν και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης αμφιβληστροειδοπάθειας, δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια ποιο είναι το ασφαλές.

Γενικά θεωρείται ότι η ΓΛΥΚΟΖΙΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ που δείχνει τα επίπεδα υπερ-γλυκαιμίας σε βάθος χρόνου, πρέπει να είναι γύρω στο 7 για να μειώνονται οι κίνδυνοι προβλημάτων από τα μάτια.

Η εγκυμοσύνη στις γυναίκες με ΣΔ θεωρείται σοβαρός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ή επιδείνωση ΔΑΠ.

Η υψηλή ΑΠ και η υψηλή χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο μια αμφιβληστροειδοπάθεια να χειροτερέψει.

Αντιμετώπιση

Εξαιρετικά σημαντική είναι η πρόληψη. Κάθε αθενής με ΣΔ πρέπει να ελέγχεται κάθε 6 μήνες ή και μόλις αντιληφθεί πρόβλημα στην όρασή του, ενώ οι έγκυες γυναίκες με ΣΔ πρέπει να εξετάζονται κάθε 3 μήνες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να ρυθμίζει ικανοποιητικά:

Δούρδας Μ. Ιωάννης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Π. Μελά 52, Φλώρινα, Τ.Κ. 53100

Τηλ Ιατρείου: 2385022101

 Κινητό: 6980317815