- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Λευτέρης Αυγενάκης στο neaflorina.gr: «Καμία συζήτηση για το όνομα της FYROM χωρίς αλλαγή του Συντάγματός της»

«Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της» δηλώνει σε συνέντευξη του στο neaflorina.gr ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χειρίζονται ανεύθυνα και επιπόλαια τα εθνικάς μας θέματα.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα» και πως «οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε αφήσει περιθώρια να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ακόμα πως με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και πως θα αποκατασταθεί η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

«Αγωνιζόμαστε για να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, αλλά για να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

L.Avgenakis_2

Κύριε Αυγενάκη, πως αντιλαμβάνεστε τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων στο πλαίσιο της συνολικής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια; Και πώς κρίνετε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφορικά με την ονομασία «GornaMakedonija»;

Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει τον τυχοδιωκτικό και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυβέρνηση το ζήτημα της ΠΓΔΜ. Η πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, μας επιβεβαιώνει πλήρως. Η ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την «GornaMakedonija», δείχνει, δυστυχώς, ξεκάθαρα πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα. Καλούμε τον πρωθυπουργό επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της.

Γραμματέα, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί συμπληρώνουν έναν μήνα στις φυλακές της Αδριανούπολης. Σας ανησυχεί η συνεχιζόμενη κράτησή τους; Πως θα χειριζόταν το ζήτημα μια κυβέρνηση της ΝΔ;

Μια κυβέρνηση της ΝΔ, οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε αφήσει περιθώρια να συμβεί κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε ότι την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί μας –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – βρίσκονταν ήδη από τις πρώτες μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους», ενώ ο αναπληρωτής του τον άδειαζε καταλογίζοντάς του «υπερτροφικό λόγο».

Η Κυβέρνηση, αντί να προνοήσει για να μην δοθεί καμία αφορμή στην Τουρκία, βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα. Επιπλέον, για αρκετές μέρες υποβάθμισε τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν αντιμετώπισε το περιστατικό άμεσα, αποφασιστικά και κυρίως συντονισμένα. Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Κάτι που έλεγε ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα Μ.Μ.Ε. απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην Πατρίδα μας.

Πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης «επιτέθηκε» στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την για κομματικοποίηση του κράτους. Η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση πως θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό, θα προχωρήσει σε απολύσεις;

Το είπαμε πολλές φορές και το επανέλαβε ρητά και κατηγορηματικά και ο Πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης. Δεν πρόκειται -και το τονίζουμε- να απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Όμως η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία που μεθόδευσε η Κυβέρνηση για τους Γραμματείς. Δεν θα της επιτρέψουμε να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχουμε ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Θα καταργήσουμε τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια.

 

Σαν Κόμμα ασκείτε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση, ενώ δεν λίγες οι φορές που την κατηγορείτε για «θεσμική εκτροπή». Δεν θεωρείται οι κατηγορίες αυτές είναι υπερβολικές; Πιστεύετε πως όντως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απειλή για τους θεσμούς;

Η τριετής λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέραν των άλλων, αυτό που διακυβεύει σήμερα είναι η ίδια η ποιότητα του Πολιτεύματός μας. Γιατί όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία, η ανεξαρτησία του Τύπου, οι παραταξιακές αποχρώσεις θαμπώνουν ενώπιον του γκρίζου που τις απειλούν από κοινού!

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά πρωτεύει το κοινό αίτημα να μην περάσει ο καθεστωτικός αυταρχισμός την τάφρο της Δημοκρατίας. Κάτι που προϋποθέτει μια συστράτευση όλων μας για την περιφρούρηση του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών μας.

Η απειλή για τη Δημοκρατία δεν καταργεί την Βουλή, αλλά ναρκοθετεί τη λειτουργία της. Δεν κλείνει το Δημόσιο, αλλά το πολιορκεί με χιλιάδες ψηφοφόρους της. Δεν έχει ΥΕΝΕΔ, αλλά έκανε ΥΕΝΕΔ την ΕΡΤ, που τάχα έδιωξε το «μαύρο» για να επιστρέψει στο κατάμαυρο.

Αγωνιζόμαστε για να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, αλλά για να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος με ίσους κανόνες που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους. Και για να γίνει αυτό, σας ζητώ όλοι μαζί να ακουμπήσουμε σε τρεις αξίες. Πατρίδα, Ελευθερία και Αλληλεγγύη.

 

Κύριε Αυγενάκη εκφράζετε συχνά την βεβαιότητα της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αναζωπύρωσε τα σενάρια συγκυβέρνησης. Ποια, λοιπόν, πιστεύετε πως είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τον τόπο;

Στόχος είναι η Ν.Δ. με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πρώτη δύναμη, με μια ισχυρή αυτοδυναμία. Ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις και με πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανάλογες απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας. Κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας.