- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Στη Φλώρινα οι φοιτητές που πήραν το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας (video, pics)

Επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Έρευνας Γενετικής του Καρκίνου που τους στήριξε οικονομικά

 

Τον περασμένο Νοέμβριο, 11 φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απέσπασαν το χρυσό μετάλλιο στο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM στο World Cup of Science του MIT (Βοστόνη), παρουσιάζοντας ένα φιλόδοξο project κατηγοριοποίησης κυτταρικών τύπων, αλλά και υποψηφιότητα για το Best Therapeutics Award.

Πανεπιστήμια-κολοσσοί, όπως το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να φτάσουν μόνο μέχρι το χάλκινο βραβείο, ενώ το Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Κιότο (με τεράστιους προϋπολογισμούς στα ερευνητικά τους εργαστήρια) έλαβαν αργυρά μετάλλια.

Η εντεκαμελής ομάδα των νέων από την Ελλάδα «τα έβαλε» με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (τη δεύτερη πιο θανάσιμη μορφή καρκίνου στον κόσμο) και χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μέθοδο για τη μεταφορά ενός μοριακού «ταξινομητή» στα καρκινικά κύτταρα, η οποία βασίζεται σε γενετικά αναπρογραμματισμένα βακτήρια.

Το πρότζεκτ των Ελλήνων φοιτητών αφορά το σχεδιασμό βακτηρίων που περιέχουν ένα γενετικό λογικό κύκλωμα, το οποίο σχεδίασαν οι ίδιοι, έτσι ώστε τα βακτήρια αυτά να στοχεύουν καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και όταν εισέρχονται σε αυτά να προκαλούν την αυτοκαταστροφή των ογκοκυττάρων. Τα βακτήρια, δηλαδή, θα είναι θεραπευτικά βακτήρια που θα στοχεύουν καρκινικά κύτταρα.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν χωρίς καμία μορφή οικονομικής ενίσχυσης από το κράτος. Αντίθετα, στηρίχθηκαν οικονομικά στις χορηγίες διάφορων εταιρειών που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στο πεδίο των βιοεπιστημών, με σημαντικότερη συνεισφορά αυτή της εταιρείας RGCC (Research Genetics Cancer Centre) που εδρεύει στη Φλώρινα.

Πρόκειται για το Κέντρο Έρευνας Γενετικής του Καρκίνου και τον Δρ Ιωάννη Παπασωτηρίου, Ιατρικό Διευθυντή, που υποδέχθηκε μέλη της ομάδας φοιτητών στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, συγχαίροντας τους καταρχήν για την τεράστια διάκρισή τους, που ανοίγει νέους δρόμους στη μάχη με τον καρκίνο.

Χαριτολογώντας, άλλωστε, ο κ. Παπασωτηρίου ανέφερε πως ο μοναδικός όρος που έθεσε για να στηρίξει την προσπάθεια των παιδιών, όντας απόλυτα σίγουρος, ήταν να κατακτήσουν την πρώτη θέση.

Για την ιστορία, οι φοιτητές που συμμετείχαν στην Ομάδα iGEM 2017 είναι οι: Αστέριος Αραμπατζής και Χαρίλαος Γιαννίτσης από το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Θεοχάρης και Αγγελική Παπαδημητρίου από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, Εουγκέν Μπαλλχύσα και Θεόδωρος – Θωμάς Νικολόπουλος από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Σαμαράς – Τσακίρης, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ναυσικά Παπαϊωάννου και Χαράλαμπος Κωμοδρόμος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Ακριτίδης από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και Ελισσάβετ Σανδαλτζοπούλου από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αυτό που απαιτείται είναι η επένδυση στην καινοτομία, στην παιδεία και στη δημιουργικότητα. Αρκεί να δοθούν κίνητρα στη νέα γενιά. Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει δυνατά μυαλά, αρκεί να προσεχθούν κατάλληλα, πριν πάρουν την απόφαση να φύγουν στο εξωτερικό.

DSC_0004 DSC_0005 DSC_0007 DSC_0009 DSC_0015 DSC_0016 DSC_0018 DSC_0023