- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Τα 5 στάδια του πένθους

rapiΓράφει η Αναστασία Δημ. Ράπη,

ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων

To πένθος χαρακτηρίζεται ως μία κατάσταση κατά την οποία πλήθος αρνητικών συναισθημάτων κατακλύζουν την ψυχική υγεία του ατόμου εξαιτίας της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Θλίψη, ενοχές, θυμός, άρνηση και ψυχική οδύνη απαρτίζουν το συχνότερο μοτίβο του πενθούντα. Ο θάνατος αποτελεί μία βαθιά ανοιχτή πληγή και ο μοναδικός δρόμος για την επούλωσή της είναι το πένθος, το οποίο εκφράζει την άρνηση του ατόμου έναντι του θανάτου αλλά σύγκαιρα και την προσπάθειά του να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

Σύμφωνα με την Kubler Ross, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως »η Ψυχολόγος του πένθους», το άτομο κλονίζεται και διαπερνά από 5 βασικά στάδια, τα οποία δεν έχουν απαραίτητα προκαθορισμένη σειρά.

Το πένθος αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία κατά την οποία το άτομο βιώνει τα παραπάνω στάδια. Ορισμένοι παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο στάδιο της κατάθλιψης, άλλοι στο στάδιο του θυμού ή της απομόνωσης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η λύπη είναι ο μοναδικός δρόμος διαμέσου του οποίου κανείς είναι δυνατό να επέλθει στην αποδοχή του γεγονότος. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι εξίσου σημαντικά για τον σχηματισμό μιας υγιούς ψυχικής υγείας που έχει ως στόχο την αποδοχή της πραγματικότητας. Εσύ άραγε αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάποιο από αυτά τα στάδια;