- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Θέσεις εισακτέων και Πανελλαδικές 2018

bilioniτης Μαρίας Μπιλιώνη,

Συμβούλου Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας,

www.tangramedu.net

Μετά την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων για το 2018 είμαστε στην τελική ευθεία για τις  Πανελλαδικές, οι οποίες προγραμματίζεται να γίνουν το β’ δεκαπενθήμερο του Ιούνη. Από τη δημοσίευση του ΦΕΚ 1123 Β΄/27-3-2018 «Καθορισμός αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2018-2019” προκύπτουν νέες πληροφορίες, οι βασικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

-Η πρόσβαση των υποψηφίων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διευκολύνεται, καθώς έχει αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων. Από 70.726 που ήταν πέρσι, φέτος οι θέσεις ορίστηκε να είναι 74.692, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία να σπουδάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 3.966 περισσότερα άτομα. Πιο αναλυτικά, στα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας προσφέρονται 46.663 θέσεις φοίτησης ενώ την περασμένη χρόνια προσφέρθηκαν 2.905 λιγότερες θέσεις.

-Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ορίστηκε ότι θα δεχτεί 4.633 άτομα ενώ πέρυσι οι θέσεις που αντιστοιχούσαν στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν κατά 76 λιγότερες. Να θυμίσουμε ότι για την τρέχουσα χρονιά μόνο (πανελλαδικές 2018) το ΠΔΑ θα δεχτεί 10% εισακτέους από ΕΠΑΛ σύμφωνα το άρθρο 28 του νόμου «Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

-Ο αριθμός των εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές δεν αυξομειώνεται, αλλά παραμένει σταθερός παρά τις σχετικές Αποφάσεις του Υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, με δεύτερη Υπουργική Απόφαση, το αρμόδιο υπουργείο «έσπασε» σε δύο χρονιές την αποφασισμένη μείωση των εισακτέων. Και ενώ αρχικά, η μείωση στις Ιατρικές Σχολές αφορούσε σε 1.000 φοιτητές, τελικά ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε κατά 500 για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 με την πρόβλεψη ότι οι άλλες 500 θέσεις θα μειώνονταν την επόμενη χρονιά, δηλ. αυτήν που διανύουμε τώρα.

-Μείωση στον αριθμό των εισακτέων ορίζεται μόνο για τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (στις οποίες λειτουργούν τα Προγράμματα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, Ιερατικών Σπουδών και Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής). Ενώ πέρσι οι εισακτέοι ήταν 480 συνολικά για όλα τα Προγράμματα των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών φέτος ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται στους 200.

-Σημαντικές αυξήσεις στις θέσεις των εισακτέων παρουσιάζονται σε αρκετά τμήματα:

*Τμήματα Νομικής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή) με συνολική αύξηση 76 θέσεων

*Τμήματα Ψυχολογίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Αθήνα)με συνολική αύξηση 129 θέσεων

*Τμήματα Νηπιαγωγών (Αθήνα, Ρέθυμνο, Βόλος, Γιάννενα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα) με συνολική αύξηση 96 θέσεων

*Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Αθήνα, Ρέθυμνο, Βόλος, Γιάννενα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα) με συνολική αύξηση 108 θέσεων

*Τμήματα ΦΠΨ (Γιάννενα, Αθήνα) με συνολική αύξηση 69 θέσεων

*Τμήματα Βιολογίας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Αθήνα(με συνολική αύξηση 32 θέσεων

*Τμήματα Γεωπονίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος)με συνολική αύξηση 160 θέσεων

*Τα Τμήματα Χημείας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο) με συνολική αύξηση 90 θέσεων.

*Τμήματα Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με συνολική αύξηση 101 θέσεων

*Τμήματα Πολυτεχνείου Κρήτης με συνολική αύξηση 55 θέσεων

*Τμήματα Πολυτεχνείου ΑΠΘ με συνολική αύξηση 26 θέσεων

*Τα Τμήματα Μηχανικών Η/Υ (Πάτρα, Γιάννενα, Κοζάνη, Σάμος) με συνολική αύξηση 104 θέσεων.

*Τα Τμήματα Πληροφορικής (Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λαμία) με συνολική αύξηση 101 θέσεων.

*Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει οριστεί μία αύξηση θέσεων της τάξεως του 7% περίπου, καθώς οι θέσεις στο σύνολο των 6 τμημάτων του είναι 57 περισσότερες.

Ο αριθμός των εισακτέων που αποτελεί έναν από τους 3 βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων (οι άλλοι δύο είναι η δυσκολία των εξεταζόμενων θεμάτων και οι επιθυμίες των υποψηφίων) είναι πια γνωστός σε όλους μας. Όπως όλα δείχνουν για φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή σε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι ηπιότερος. Είναι μια ευνοϊκή συνθήκη για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών 2018, η οποία μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορεί να δώσει σε όσους με σύστημα και μεθοδικότητα διεκδικούν την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους!