- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Άδικη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας από την αναστολή εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων

Ερώτηση  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη

Θέμα: «Άδικη οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από την αναστολή εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής απορριμμάτων»

Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στο νόμο 4508/ΦΕΚ Α 200/22.12.2017 αποφάσισε την αναστολή επιβολής του μέτρου σχετικά με τoτέλοςταφής ανεπεξέργαστων αστικών απορριμμάτων του Ν. 4042/2012 ή «ειδικό τέλος ταφής», το οποίοθα εφαρμοζόταν από τις αρχές του 2018 για τις 31.12.2018.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει υλοποιήσει Έργο ώστε να επεξεργάζεται το σύνολο των απορριμμάτων της. Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε λειτουργία το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Ελλάδας, το οποίο μάλιστα από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας έχει πιάσει όλους τους Ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των σκουπιδιών που πηγαίνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Επειδή η τέταρτη στη σειρά αναστολή εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής  οδηγεί στην άνιση οικονομική επιβάρυνση των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν επωμιστεί το σημαντικό κόστος για την υλοποίηση αυτού του περιβαλλοντικού έργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που είτε δεν επεξεργάζονται τα απορρίμματα τους και τα διαθέτουν σε χώρους Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είτε ακόμα χειρότερα τα διαθέτουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές (ΧΑΔΑ) επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Επομένως, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα τέλη που θα κυμαίνονται περίπου σε 67 ευρώ/ τόνο απορριμμάτων από 34 ευρώ που είναι σήμερα.

Επειδή για την ως άνω ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων η χώρα μας πληρώνει ακόμα και σήμερα τεράστια ποσά σε πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία συνεισφέρει και επιβαρύνεται αναλογικά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρόλο που αποτελεί τη μόνη Περιφέρεια η οποία απολαμβάνει αναβαθμισμένες περιβαλλοντικές υπηρεσίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επειδή η αναστολή του μέτρου το μόνο που επιτυγχάνει είναι να παρατείνει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ούτως ώστε να αποκαταστήσετε την οικονομική αδικία εις βάρος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι παρά τις έγκαιρες, ορθές και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επιλογές τους στη διαχείριση των απορριμμάτων επιβαρύνονται οικονομικά από την αναστολή εφαρμογής του ειδικού τέλους ταφής;
 
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Μαρία Αντωνίου

2. Ιωάννης Αντωνιάδης

3. Γεώργιος Κασαπίδης