- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του Εκκλησιαστικού Λυκείου στο Βιβλιολογείον και στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής

Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Φλώρινας με τον διδάσκοντα και υπεύθυνο της βιβλιοθήκης του Σχολείου κ. Δήμο Ισπυρίδη στις 14-05-2018 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική δράση με θέμα: «Αναδρομή στην ιστορία του βιβλίου, την τυπογραφία και τη μεθοδολογία της έρευνας στις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες». Στα πλαίσια αυτά επισκέφθηκαν την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο – Βιβλιολογείον, όπου η διδάσκουσα κ. Ευθυμία Παπαγεωργίου τους παρουσίασε την ιστορία του γραπτού κειμένου και του έντυπου βιβλίου, τα έργα των φοιτητών της Σχολής, ειλητάρια, ορμαθούς, ρωμαϊκά δίπτυχα, πάπυρο, χειροποίητα βιβλία, καθώς και τη διαδικασία της βιβλιοδεσίας, κατασκευής ενός χειροποίητου βιβλίου.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη βιβλιοθήκη της Σχολής όπου ξεναγήθηκαν και γνώρισαν τον τρόπο έρευνας και δανεισμού των συγγραμμάτων, τόσο κατά το παρελθόν με τη βοήθεια των δελτιοκαταλόγων, όσο και στο παρόν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επίσης, στο οικείο τυπογραφείο οι μαθητές παρακολούθησαν δια ζώσης τη διαδικασία στοιχειοθέτησης και τύπωσης σε παραδοσιακές μηχανές από τον τυπογράφο κ. Γρηγόρη Αλεξίου.

Ο διδάσκων και οι μαθητές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τη θερμή υποδοχή και την ουσιαστική συνδρομή στην πραγματοποίηση της δράσης.

1-1 2-1 3-1 6-1