- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Αγαθαγγέλου στη Φλώρινα

Νίκος Κωνσταντινίδης

Πηγή: Romfea.gr


Μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φλώρινας, ενόψει των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τόσο επί τη του Αγίου Αγαθαγγέλου του εκ Φλωρίνης, όσο και επί τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιεροσύνης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου.

Στην ακολουθία του εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος , ενώ παρόντες συμπροσευχήθηκαν και οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος , ο οποίος εκπροσώπησε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οικείος ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσης και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιότατος κ. Παύλος, ο ποίος με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε τόσο στο βίο του Αγίου Αγαθαγγέλου, όσο και στο πρόσωπο του οικείου Ποιμενάρχη, τον οποίο όπως τόνισε τιμά η τοπική Εκκλησία για τα 50 χρόνια προσφοράς.

Ακολούθησε λητή και αρτοκλασία, ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός λιτάνευσαν τις ιερές εικόνες του Αγίου Αγαθαγγέλου και της Παναγίας της Ηλιόκαλης, καθώς και απότμημα του Ιερού Λειψάνου του εορτάζοντος Αγίου, περιμετρικά του ναού.

Της λιτανείας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσης κ. Αγαθόνικος, πλαισιωμένος τόσο από πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεως Φλωρίνης, όσο και από σύσσωμη της πολιτική ηγεσία του τόπου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του Ναού από το χορευτικό τμήμα του Φιλεκπαιδευτικού συλλόγου «Ο Αριστοτέλης».

Αξίζει να σημειωθεί πως την προηγούμενη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας της Ηλιόκαλης από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης, η οποία με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, θα φιλοξενηθεί στον Ιερό Ναό προς προσκύνημα και ευλογία των πιστών.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Αγαθάγγελο

Ο άγιος Αγαθάγγελος, νέος γενναίος Έλληνας από τη Φλώρινα της Μακεδονίας, ασκούσε το επάγγελμα του υποδηματοποιού στο Μοναστήρι.

Διαμαρτυρόμενος για τους βίαιους εξισλαμισμούς που συνηθίζονταν από τους μουσουλμάνους κατά το τριήμερο Μπαϊράμι που γιορταζόταν μετά το Ραμαζάνι, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και απέσπασε ένα φιρμάνι που απαγόρευε τις πρακτικές αυτές.

Έξαλλοι οι Τούρκοι της περιοχής του τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν άγρια, τον αποκεφάλισαν στις 17 Φεβρουαρίου του 1727.

(Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, τόμος έκτος, εκδ. Ίνδικτος 2004)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ